Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A sportért felelős miniszter hatáskörébe kerül a teljes sportirányítás és sportfinanszírozás

sajtóanyag | archív | 2016.11.09. |
minisztérium, sport
A sportért felelős miniszter hatáskörébe kerül a teljes sportirányítás és  sportfinanszírozás
Nagy többséggel szavazta meg ma az Országgyűlés a sporttörvény módosítását, amelyet a 2011-es átfogó módosítás óta eltelt olimpiai ciklus felülvizsgálatának eredményei indokoltak.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a törvény egyik fő céljaként az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulását valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítését határozta meg. Kiemelten fontos célja továbbá a hatályba lépő törvénynek, az utánpótlás-nevelés területe, ahol az új szervezeti keretek és a hatékonyabb finanszírozási rendszer új sportágak bevonását is lehetővé tehetik az utánpótlás-nevelési programba. Az utánpótlás-nevelési feladatok ellátását ennek megfelelően a Sportért Felelős Államtitkárságon belül működő, Nemzeti Utánpótlás-Nevelési Feladatokat Ellátó helyettes államtitkárság veszi át a MOB-tól– mondta el az államtitkár.
A jogszabályváltozás értelmében a sportfinanszírozás egycsatornássá válik, vagyis visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is. A minisztériumhoz kerül továbbá a járadékok és ösztöndíjak megállapítása, az ezzel összefüggő hatósági feladatok és juttatások kifizetése, a Gerevich Aladár sportösztöndíj-rendszer működtetése, valamint a doppingellenes tevékenységgel kapcsolatos hatáskörök. Változás továbbá, hogy az állami sportcélú támogatásokat szabályozása a korábbi miniszteri- helyett, kormányrendeletben lesz lehetséges.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.
A MOB eddigi tagozati rendszerét is átalakítja a módosított Sporttörvény, az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak-, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ) a nem olimpiai sportágak-, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a fogyatékkal élők sportjának-, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ), a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete.
A jogszabály a sportolók, különös tekintettel a 18 év alatti versenyzők egészségének és testi épségének védelmére kötelezővé teszi a sportszövetségek számára, etikai és gyermekvédelmi, valamint sportegészségügyi szabályzat megalkotását.
A törvény értelmében a Nemzeti Sportinformációs Rendszert, amely a sportolókra, sportszakemberekre, sportszervezetekre, sportszövetségekre, sportköztestületekre és tevékenységükre valamint a sportlétesítményekre vonatkozó adatok elektronikus nyilvántartása, szintén a sportpolitikáért felelős miniszter működteti.
Még nincs értékelve