Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Tökéletes belépő

Gy.Szabó Csilla | Profimédia-Red Dot | 2018.09.10. |
Tökéletes belépő
Oszaka Naomi kétségtelenül sporttörténelmet írt New Yorkban. A 20 éves teniszező az első japán hölgy, aki egyesben Grand Slam-tornát nyert. S bár fiatal korával nem döntött rekordot, hiszen az eddigi győztesek között hárman is, Tracy Austin, Szeles Mónika és Martina Hingis, tizenévesek voltak első diadaluk idején, a szombati döntő egyik legnagyobb tanulsága mégiscsak ehhez kapcsolható. A US Openen éppen nagy idolja, Serena Williams ellen vívott döntőjében ugyanis éppen arra a tulajdonságára volt legnagyobb szüksége, amely az ifjúságot érthető módon kevésbé jellemzi. Az érettségre.
Az Arthur Ashe arénában közel húszezer néző tombolása közben, a hazaiak nagy kedvencét és mellesleg példaképét, Serena Williams-et úgy állította meg a 24. egyéni GS-győzelem felé vezető úton, hogy közben szinte felrobbant a stadion. Az érzelmeit pedig nem a rutinos 16 évvel és 20 nappal idősebb egykori világelső tudta jobban kordában tartani, hanem a fiatal és rutintalan japán. A US Open szombati női döntője minden bizonnyal a mérkőzést vezető Carlos Ramos és Serena Williams többszöri összetűzése révén lesz még sokáig emlékezetes, méltatlanul. A találkozó ugyanis pontosan azért alakulhatott úgy ahogy, mert az ifjú japán tehetség tökéletes játékot produkálva simán, 6:2-re hozta az első szettet. A másodikban ugyan Serena is mindent megpróbált a győzelemért, ám Naomi állta a sarat és az érzelmi viharok őt egyáltalán nem ragadták magával. S aki esetleg azzal érvelne az egykori világelső javára, hogy a vitatott pontok megnyerésével megfordíthatta volna a mérkőzést, azoknak csak meg kell nézniük a találkozó legszebb labdameneteit, amelyben a fiatal japán egyszerűen leiskolázta amerikai ellenfelét. A hálóhoz a tőle megszokottnál bizonytalanul feljövő Serena mellett többször is úgy ütött el, ahogy azt a nagykönyvben megírták. 6:4. 
 
Az amerikai-japán párharcoknak még ma is, több évtizeddel a második világháború befejezése után is gyakran sajátos, érzelmileg túlfűtött hangulata van. A valóságban azonban Naomi csak félig japán, hiszen az Újvilághoz legalább annyi szállal kötődik, mint a felkelő nap országához. Édesapja Haitin született és nőtt fel, New York-ban végezte az egyetemet s csak felnőttfejjel költözött Japánba, ősei szülőföldjére, ahol feleségével találkozott s két lánya megszületett. A gyermekek így kettős állampolgárok lettek, s az édesapa 2013-ban, Naomi profi karrierjének kezdetén választotta a Japán Tenisz Szövetséget, jóllehet a kislány még csak hároméves volt, amikor véglegesen az Államokban költöztek. 
 
„Nem is igazán tudom, mi történt a pályán. Az biztos, hogy Serenával kapcsolatban egy cseppet sem változtak az érzelmeim. Ő volt a példaképem és az maradt ma is.” – nyilatkozott rendkívül sportszerűen a mérkőzést követően a fiatal japán, aki a sajtótájékoztatón már utat engedett könnyeinek s vele érzelmeinek is, amelyet a találkozó alatt oly tökéletesen tartott kordában. Szerénységéről és alázatáról persze már a díjátadás pillanatában is tanúságot tett, mikor szinte bocsánatot kért idoljától, amiért legyőzte őt.  
 
Oszaka Naomiról minden bizonnyal fiatalsága és a Serena Williams elleni paprikás találkozó révén írják majd az első fejezetet a tenisztörténelem nagy könyvében. A következőket azonban már saját maga fogja jegyezni. Sportemberként ugyanis már az első nagy megmérettetésén jelesre vizsgázott. Ez pedig gyakran többet számít, mint egy tökéletes elütés. A jövő szempontjából mindenképpen.
 
Még nincs értékelve