Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vágta újdonságok

vagta.hu | vagta.hu | 2016.09.13. |
Nemzeti Vágta
Vágta újdonságok
Szeptember 16-18-a között kilencedszer rendezik meg a Nemzeti Vágtát a budapesti Hősök terén. A lovas hagyományőrző verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális és gasztronómiai fesztivál idén is hoz néhány újdonságot.
A leggyorsabb lovasok
A legkomolyabb változás a Vágtára kvalifikálás rendjében történt. Míg korábban a vidéken és határon túl megrendezett Elővágtákról az első két helyen végzett település lovasa szerzett indulási jogot, 2016-ban az Elővágták dobogósai mindhárman indulási jogot szereztek, rajtuk kívül pedig az Elővágtát rendező település küldhetett egy versenyzőt a budapesti futamokra, így alakult ki a Nemzeti Vágta 71 fős mezőnye, ahová direkt is nevezhettek a települések.
 
Izgalmas futamok
A Hősök terén zajló verseny lebonyolítása is változik kissé. Szeptember 17-én, szombaton rendezik meg a 12 előfutamot két és fél körös, körülbelül 1100 méteres távon. Vasárnap a középfutamokban és a döntőben már három és fél kört, mintegy 1540 métert kell teljesíteniük a versenyzőknek. További változás, hogy míg korábban az előfutamokból a két első helyezett, vagyis összesen 24 település jutott tovább, idén a legjobb időeredményt elérő harmadik helyezett is továbblép, így az öt középfutamban 5-5 település áll majd rajthoz. A középfutamok győztesei vehetnek majd részt a Nemzeti Vágta döntőjén.
 
Presztízs MagazinSpeciális start
Azzal, hogy a középfutamokban és a döntőben eggyel több kört kell teljesíteniük a lovasoknak, a szervezők a start jelentőségét akarták csökkenteni. A hosszabb táv jobb kondíciót, nagyobb ló-lovas összhangot követel meg, és lehetőséget ad arra, hogy egy kevésbé sikeres rajt okozta hátrányt legyen lehetőség ledolgozni. 
A futamok indítása ezzel együtt is új alapokra került: a korábbi évektől eltérően egy jól látható tíz méter széles startzónából kell indulniuk a lovaknak. A zónába már segítők nélkül kell belovagolni, tartani az egymás közti sorrendet és követni a starter utasításait. Hogy a megváltozott versenyindítás senkinek ne okozzon váratlan meglepetést, már az Elővágtákon is alkalmazták ezt a megoldást, így mindenki már a kvalifikáció során megtapasztalta az új rendet. 
 
Lóbarát talaj
A Nemzeti Vágta pályája egyedisége miatt nem lehet olyan, mint egy állandó lovas terep, de a szervezők óriási hangsúlyt fektetnek a talaj minőségére: idén komoly plusz mennyiséggel frissítik a homokot.
 
Még nincs értékelve