Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Borban utazunk

Káprázatos és kevésbé ismert borvidékek a világ körül

B.P. | Profimédia-Red Dot | 2019.10.01. |
borvidékek
Borban utazunk
A borturizmus lényege nemcsak abban rejlik, hogy zamatos italokkal kényeztessük az ízlelőbimbóinkat, hanem, hogy utazzunk, lélegzetelállító tájakat lássunk. Ugyanis ahol szőlőlugasok vannak, ott az Instagram-kompatibilis látvány is garantált. Mi most a rejtett kincseket mutatjuk be: nem a legismertebb, hanem a legkülönlegesebb borvidékeket világszerte.
A zöld szív – Umbria, Olaszország
 
Ha olasz borvidék, akkor Toszkána. Olyan természetességgel párosítjuk őket, mintha csak Leonardo Da Vinciről és a Mona Lisáról volna szó. Pedig Umbria tulajdonképpen nem más, mint Toszkána kevésbé populáris ikertestvére. Ha valakit bekötött szemmel odarepítenénk, majd levennénk róla a kendőt, nem biztos, hogy megmondaná, a kettő közül melyik tartományban van. Annak ellenére, hogy az Appenninek Umbriához jóval közelebb húzódnak, hasonló klímával rendelkezik, mint Toszkána, tehát a szőlőtermesztés szempontjából maga a paradicsom. A másik közös pont a kultúra. Toszkána központját, Firenzét nem véletlenül nevezik a középkor Athénjának; az olasz reneszánsz bölcsőjében született Dante Alighieri. Umbriában ugyanígy megelevenedik a történelem Assisi Szent Ferenc sírjától kezdve a gótikus katedrálisokkal és dómokkal szabdalt Orvietóig. A régiót Olaszország zöld szívének is nevezik, és a térképre nézve tényleg szembeötlő, hogy a csizma mértani közepén terül el.
 
Presztízs MagazinTokaj testvére – Sonoma, Egyesült Államok
 
Hogy ma úgy beszélhetünk Kaliforniáról, mint borvidékről, az egy magyarnak köszönhető. Az 1812-ben a bácskai Futakon született Haraszthy Ágoston alapította az állam első borászatát, a Buena Vistát. Mintegy 100 ezer szőlőtőkét hozatott Európából, így több mint 300 szőlőfajta eresztett gyökeret Kaliforniában. Születésének 200. évfordulóján Tokaj és Sonoma testvérvárosira fűzte kapcsolatát Haraszthy tiszteletére. Az összesen 15 ezer hektáron elnyúló sonomai borvidék egységét három külön rész adja. Dry Creek Valley a Zinfandeljéről ismert, Alexander Valley az elegáns Cabernet hazája, Russian Valley adottságai pedig a Pinot Noir és a Chardonnay termesztéséhez tökéletesek. Borászati szempontból Sonoma olyan, mint egy mini Noé bárkája, szinte nincs is olyan szőlőfajta a világon, ami ott ne borulna virágba a sokszínű talajnak és mikroklímának köszönhetően.
 
Presztízs MagazinMegelevenedő képeslap – Mendoza, Argentína
 
Abban a pillanatban, hogy beteszi az ember a lábát Mendozába, az óriásként föléje tornyosuló Andok kitörölhetetlen emléket éget az agyába. Az olyan ormok, mint például a Tupungato, több mint 6000 méteres magasságban karcolják a felhőket, közvetlenül a hegyek lábánál pedig tízezer hektárnyi szőlődűlő nyújtózkodik. A kettő együtt olyan vizuális orgazmust okoz, hogy a témaérzékeny fotósoknak hála nem létezik olyan képeslap a környéken, amely ne ezt örökítené meg. Mendoza ugyanakkor nem csupán a magas hegyek és a finom borok harmonikus házassága. Az elmúlt 15 évben ez a sivatagi, Buenos Airestől mintegy 1100 kilométerre nyugatra fekvő borvidék Argentína egyik legforgalmasabb turisztikai célpontja lett, a vadonatúj hotelek és az építészetileg is impresszív pincészetek gombaként nőttek ki a földből.
 
Presztízs MagazinA tequilán túl – Guadalupe-völgy, Mexikó
 
Mexikót úgy ismerjük, mint a tequila hazáját. Igazából azt, hogy ott bort is készítenek, legfeljebb a Pár lépés a mennyország című Golden Globe-díjas hollywoodi moziban láthatta, aki még soha sem járt az aztékok és a maják földjén. A filmben a negyvenes évek derekán járunk, és a II. világháborúból Kaliforniába igyekvő Keanu Reeves a buszon megismerkedik egy gyönyörű mexikói lánnyal, aki váratlan kéréssel fordul hozzá: térjen haza vele, és a konzervatív családfő előtt játssza el, hogy a férje és a születendő gyermekének az apja. A leszerelt katona így csöppen bele egy generációk óta borkészítéssel foglalkozó mexikói família életébe. Valójában Mexikóban évszázadok óta művelik a mesterséget, és nem csak misebort készítenek. Hogy mégsem váltak a francia, olasz vagy argentin borvidékekhez hasonlóan világhírűvé, annak tényleg csak a tequila az oka…
 
Presztízs MagazinDionüszosz paradicsoma – Égei-szigetek, Görögország
 
Fehérre meszelt házak kapaszkodnak a meredek hegyoldalon, melynek alján a mélykék tenger mossa a sziklákat. Kevesen gondolnak úgy az Égei-tenger szigeteire, mint borturisztikai úti célra, pedig ha jobban belegondolunk, Görögország az ital egyik legősibb lelőhelye. Ott van mindjárt Dionüszosz, akit a bor és a mámor isteneként tiszteltek az ókorban. A mitológia szerint Dionüszosz Zeusz és halandó szerelme, Szemelé gyermeke volt, és ő hozta el az első szőlővenyigét az embereknek. Bármennyire is nyaralóparadicsomként él a fejünkben Görögország, ha alaposabban megnézzük a vidéket, éppen, hogy csak nem szúrja ki a szemünket a szőlő. Szőlő van mindenütt. Szantorini tulajdonképpen egy nagy farm, Számosz teraszos szőlőültetvényei az Ambelosz-hegyen sorakoznak, Krétán pedig a vörös- és a fehérborok egyaránt hálás otthonra lelnek.
 
Presztízs MagazinBordeaux nagytestvére – Languedoc, Franciaország
 
Bár a francia borvidéket úgy kötjük össze Bordeaux-val, mint a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját Michelangelóval, a helyzet az, hogy a Rajnától Spanyolországig nyújtózkodó Languedoc termőterületének mérete többszöröse a „honfitársénak”. Volt is ebből probléma, az 1970-es évekig a mennyiség felülmúlta a minőséget, közepes borok készültek a régióban. A termelők azonban a versenyképességük csökkenésével belátták, hogy új irányt kell venniük, ezért elkezdték alkalmazni a tölgyfahordós érlelés technológiáját, az alacsonyabb minőségű szőlőfajtákat pedig nemesebbekre cserélték, mint például a Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay és Viognier. A lentebb fekvő, hordalékos talajú területekről magasabbra, mészköves és kavicsos alapzatra költöztették ültetvényeiket, a változtatások hatására pedig mostanra nemcsak Franciaország legnagyobb, hanem egyik legjobb borvidékévé is fejlődtek.
 
Presztízs MagazinFogvédő sem árt – Barossa-völgy, Ausztrália
 
1823-ig az akkor még Új-Dél-Walesnek nevezett angol gyarmat fegyenctelepként működött, oda deportálták a közveszélyes bűnözőket. Csakhogy Dél-Ausztrália területén, ahol a Barossa-völgy is terpeszkedik, rengeteg civil telepes és sziléziai evangélikus érkezett új életet kezdeni, ők pedig magukkal hozták a borkészítés mesterségét. Ennek köszönhetően az 1840-es évekből erről a területről származik a világ legidősebb Shiraz szőlőültetvénye. Egy névtelen ausztrál borásztól pedig az idézet: „Mi olyan borokat készítünk, amelyek úgy pofán vágnak, hogy a fogaid kipotyognak az útra.” Mindenesetre a Barossa-völgy az otthona számos világszerte ismert és rajongott bormárkának, mint például a Peter Lehmann, a Jacob’s Creek vagy a Penfold’s. A bátrak kipróbálhatják, de fogvédő sem árt… 
 
Még nincs értékelve