Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Együtt lógni Hraballal és Freuddal

Prága ékszerdoboz, egyszerre úrias és bohém csillogással

dr. Szász Adrián | Profimedia-Red Dot-dr. Szász Adrián | 2021.01.07. |
Prága
Együtt lógni Hraballal és Freuddal
Prágáról a többségnek elsőre a Károly híd, a sör és a macskakő jut eszébe. Aki már járt ott, annak jó eséllyel be fog ugrani a Prágai vár, az Arany utcácska és az Óváros tér hangulata is. Csehország fővárosa persze ennél is sokkal többet tud adni, nem hiába keresik fel annyian Magyarországról is bármelyik évszakban. Prágát szokás Budapesthez hasonlítani, hiszen ugyanúgy folyó – a Moldva, helyi nyelven Vltava – szeli ketté, és a két város látképe, építészeti megoldásai is rokoníthatók. Egy biztos: a magyar utazó Prágában nem érzi úgy, mintha egy másik bolygóra csöppent volna, nem kell különösebben akklimatizálódnia sem – úgy élvezheti a feelinget, mint aki otthonról hazatért.
Valószínűleg nincs olyan, aki már első nap ne kortyolna el Prágában egy jó korsó cseh sört. Ezzel máris kifejezzük szolidaritásunkat a helyiek felé, hiszen a statisztikák azt mutatják: egy átlagos cseh polgár mintegy fél liter folyékony kenyeret fogyaszt naponta, ami kitesz legalább évi 150 liter sört. Hogy hol érdemes a kóstolást megejtenünk, arról megoszlanak a vélemények, bár egyik sem azt állítja, hogy itt vagy ott ne tegyük, mert az nem jó hely, hanem mind abban segít, hogy inkább hova menjünk, mert az még jobb. Így aztán hoppon maradni nemigen fogunk – legfeljebb a pénztárcánk pislog majd nagyokat, amikor mind egy szálig feláldozzuk a tartalmát a tökéletes sörélmény oltárán. 
 
Ahol még az USA elnöke is kocsmázott
 
Presztízs MagazinA több mint 500 éves U Fleků például nem olcsó hely, annál patinásabb. Mindössze hét esztendővel az után alapították, hogy Kolumbusz Kristóf felfedezte Amerikát, Bonaparte Napóleon születése idején pedig már a Flekovsky család tulajdona volt, akik nyomán a mai nevét kapta. 1911-ben ebben a kocsmában alapították meg a Hajduk Split nevű horvát labdarúgócsapatot, erre a jeles eseményre a helyszínen márványtábla emlékeztet. Az U Fleků évente háromezer hektoliter 13 fokos barna sört állít elő, amelyet – sok más finomság mellett – nyolc teremben szolgálnak fel (van Lovagtermük, de például Koffer, illetve Kolbász nevű is). A hely hátránya, hogy mindig tele van turistákkal, tehát senki ne békésen poharazgató autentikus cseh arcokat képzeljen a tereibe, hanem például emelkedett hangulatban dalolászó németeket. Esetleg magyarokat. Két dologra ügyeljünk, ha mi lennénk ezek a magyarok: amíg rá nem helyezzük a söralátétet a még mondjuk félig teli korsónk tetejére, automatikusan le fogják tenni elénk az újabb kört/sört. És ha még néhány Becherovkára is elcsábulunk – amit tálcákon hordoznak körbe – tuti, hogy elkerekedik majd a szemünk a számla láttán.
Presztízs MagazinAki egy fokkal bensőségesebb – értsd: nem 1200, „csak” mondjuk 500 férőhelyes – sörözőt keresne, annak jó választás lehet az U Medvidků (A medvebocsokhoz), ahol még például a füstölt hússal töltött burgonyás knédli is fenséges, pedig valljuk be: az étel nem mindegyik prágai kocsmában kiemelkedően jó. Híresebb – sőt ne szerénykedjünk: világhírű – egység még az U Kalicha (Kehely), amely Jaroslav Hašek Švejk című regényében is szerepel, ma az író, illetve a regény rajongóinak zarándokhelye, tele a mű cselekményére utaló relikviákkal. Az U Zlatého tygra (Aranytigris) pedig egy másik kiváló cseh író, Bohumil Hrabal törzshelye volt, a törzsasztala ma is megvan. A legenda szerint Hrabal még Bill Clintont is itt fogadta 1994-ben, amikor az Csehországban járva feltétlen találkozni akart vele a várban, ám az író nem volt hajlandó félbeszakítani miatta a szokásos baráti összejövetelét. Ekkor az USA elnöke fogta magát, és – Václav Havel cseh köztársasági elnökkel, valamint saját külügyminiszterével és vezérkari főnökével együtt – maga látogatott el a kocsmába.   
 
A vár és a híd: Kafkától Lennonig
 
Presztízs MagazinA sört tehát kipipálhatjuk – noha a Vytopna étteremről, amit átsző egy modellvasút-hálózat, és konkrétan vonatok viszik ki a sört az asztalokhoz, még nem is beszéltünk, de –, jöhet a macskakő! Annyira a belváros minden szegletében ez borítja az utcákat, hogy sokan egyenesen azzal a szándékkal érkeznek, hogy macskakövet vigyenek haza magukkal szuvenírként. Természetesen a Várnegyedben (Hradzsin) található Arany utcácskán is ilyenek nyelik el a lépteinket. Az itt látható apró, színes házikók még a vár őrzői számára épültek a 16. században, akkoriban éppen ezért még Íjászok utcájának nevezték. Mai nevét a később itt élő aranyművesek után kapta, akik idejében még huszonnégy házikó állt itt – köztük Franz Kafka és Jaroslav Seifert írók lakóhelyei –, ma már csak tizenhat. Itt jegyezzük meg: Kafkának 2014 óta egy hatalmas – 11 méter magas, 39 tonnás – mozgó szobra is van a városban, de az nem itt, hanem egy bevásárlóközpont előtt található.
Presztízs MagazinDavid Cerny cseh kortárs művész alkotta 42 rozsdamentes acélrétegből – a rétegek mozgása révén az író arca is állandóan mozog, mindig más irányba néz. De vissza az utcácskához: rekonstruált műhelyt, polgári otthonokat is berendeztek az itt sorakozó épületekben, de van – természetesen – kocsma, sőt gyógynövénybolt is. A takaros Arany utcácska (vicces a becézés, mert nem maga az utca, hanem a házak picik benne) a várhoz – a Guinness Rekordok Könyve szerint „a világ legnagyobb ősi várához” – tartozik, melynek ékkövei még: a Szent Vitus-székesegyház, a Szent György Bazilika és a Régi királyi palota.
A várnak is helyet adó Kisoldalról a Károly hídon jutunk át az Óvárosba. A híd a Moldva legrégibb ma is álló hídja: 1357-ben kezdték építeni, öt esztendő alatt készültek el vele. Presztízs MagazinKezdetben simán Kőhídnak nevezték, 1870-ben kapta meg mai nevét IV. Károly német-római császár után. Ma már nehéz olyan időpontot kifogni, amikor nem lepik el a turisták, a mutatványosok, a vásárosok, így nem egyszerű hangulatos fotókat készíteni a barokk szobrok tövében, pedig az adottságok lenyűgözők. A kisoldali hídfő közelében fekszik a Kampa sziget, Prága mini Velencéje romantikusan beépült csatornaparttal, attól nem messze pedig az úgynevezett Lennon-fal. John Lennon graffitikkel telefestett emlékfala kiváló huszonegyedik századi Instagram-helyszín. Az egykori legendás Beatles-tag halála előtt még a szocialista rendszert bíráló szövegek borították, ma pedig már az arcképe, a dalszövegei és pacifista üzenetek láthatók rajta. Már többször többen lefestették az egészet, hogy kvázi megszüntessék, de mindig bebizonyosodott: ahogy Lennon, úgy a Lennon-fal is halhatatlan: valaki mindig újrapingálja...
 
Óváros: a csillagász órája és bajusza
 
Presztízs MagazinA Károly híd másik, óvárosi hídfőjénél áll az 1300-as évek végén épített, 64 méter magas, gótikus Óvárosi hídtorony. Az Óváros felőli oldalán látható IV. Károly és fia, IV. Vencel szobra, alattuk pedig annak a tíz országnak a címere, amelyek az uralmuk alá tartoztak. A torony felső galériaterméből – 138 lépcső megmászása után – csodás kilátás nyílik a Moldvára. Az óváros szíve az Óváros tér, leginkább román kori vagy gótikus eredetű épületekkel. A régi városháza homlokzatán jár – több mint 600 éve – a világhírű Orloj, egy összetett és látványos csillagászati óra. Az 1410-ben telepített óramű az idő mellett a Nap és a Hold állását, az aktuális évszakokat és csillagjegyeket is mutatja, sőt minden egész órakor apostolfigurák vonulnak el az ablakában, ez a játék is igazi turistalátványosság. Az Óváros tér közelében találjuk a Týn-t, azaz a Týn előtti Boldogasszony templomot, amely 14. századi gótikus templomként Prága egyik szimbóluma, messziről is jól látható. Az olykor iránytűként is szolgáló két, egyenként 80 méter magas tornya a bibliai Ádámot és Évát jelképezi. Nemcsak a város legrégibb orgonája szól itt, hanem a 16. századi neves dán csillagász, Tycho Brahe sírhelye is a szentélyben található. Érdekesség, hogy őt a kortársai kifejezetten ellenszenves embernek tartották, talán ezért állapíthatta meg egy utólagos vizsgálat, hogy alighanem higannyal mérgezték meg, ez okozta a halálát (a megmaradt bajuszából vett minta mutatott ki százszoros higanykoncentrációt). 
Presztízs MagazinPrága még számtalan bizarr sztorit rejt Brahe „kiiktatásán” kívül is, van például – a Svejk étterem utcájában – egy Sigmund Freudról mintázott szobor (ugyancsak a már említett David Cerny műve), amely magasan az utcaszint felett lóg, fél kézzel egy kiálló rúdba kapaszkodva. Az alkotó szándéka szerint mintegy a halállal viaskodva. A szobor miatt több bejelentést kaptak már a prágai tűzoltók és rendőrök, mert a kevésbé szemfüles turisták lentről hús-vér öngyilkosjelöltnek vélték a bronzból megformált alakot… Nos, ők bizonyára ittak aztán – vagy már előtte, és pont ez volt a gond – egy (vagy több) jó cseh sört a nagy ijedtségre, amit – Freud véleményét ez ügyben nem előlegeznénk meg, de – például Hrabal bizonyára egyetértő bólintással nyugtázott volna. Mi pedig csak annyit javaslunk: egy olyan helyre, amelyhez ennyi történelem, legenda és látványosság köthető, el kell menni, illetve vissza kell térni! Vonattal is nagy élmény amúgy. Ha már a sört úgyis vonat hozza…
 
---------------------------------------------------------------------------------------
 Három torony Prágában
A Zizkov TV-toronyban 66-70 méter magasan működik – nemcsak egy étterem, egy bár és egy obszervatórium, hanem – egy szálloda egyetlen vendégszobával, pazar kilátással a városra.
1889-ben cseh különítmény kereste fel a párizsi világkiállítást, és az ott látott Eiffel-torony mintájára 1891-ben felépítették Prága „tüdejében”, a Petřín hegyen a kb. 60 méter magas Petřín kilátótornyot.
A prágai Lőportorony ma egy kereszteződésben áll, ahová 1475-től 33 évnyi munkával építették. Akkor még a városfal húzódott itt, a 13 városkapu egyike volt. Később puskaportárolásra használták.
----------------------------------------------------------------------------------------
 
Három szobor Prágában
Az új városrészben található Vencel tér nem is annyira tér, mint inkább sugárút, melyet fák és épületek szegélyeznek. Látképét Szent Vencel lovasszobra uralja, amely a Nemzeti Múzeum előtt áll. 
A világ 3. legnagyobb lovas szobra, Jan Zizka hadvezér 9 méter magas mása is Prága büszkesége.
A Károly híd 30 barokk szobra közül az egyik Nepomuki Szent Jánosé, akit a legenda szerint IV. Károly kérésére innen lökték bele a folyóba, ahonnan szellemként emelkedett ki. A szobor talapzatán lévő domborművet a járókelők ma is rendre megérintik, mert úgy hiszik, ettől szerencse éri majd őket.
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
Három kuriózum Prágáról
Prágát „száztornyú városnak”, „arany városnak”, „a városok királynőjének” is nevezik. Az „arany Prága” megnevezés lehetséges eredete: a 14. században a Prágai vár tornyait arannyal vonták be.
Mivel Prága mind a két világháborút megúszta komoly pusztítás nélkül – ez meg is látszik történelmi belvárosa állapotán –, a világháború(k) előtt játszódó filmekhez az amszterdami és a londoni jeleneteket is gyakran itt forgatják.
Prága villamoshálózata az egyik legzsúfoltabb a világon: 140 kilométeres hosszán évi 340 millió utazás zajlik. A prágai villamosok, ha mesélni tudnának…
 
Még nincs értékelve