Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fiat, Juventus és Kossuth

Torino – menő és élhető város

Privacsek András | Privacsek András | 2015.06.19. |
Torino
Fiat, Juventus és Kossuth
Torinót méltánytalanul kerülik el a turisták, pedig meggyőződésünk, hogy Olaszország egyik legszebb városa. Torino a Piemont régió központja, amely a Martini, a Juventus és a Fiat városa. Ne higgyünk azoknak, akik szerint Torino kizárólag ipari város, ahol semmi látnivaló nincs! Ennek cáfolata következik.
Jobb, mint Milánó
 
Magyarországról nincs közvetlen járat Torinóba, így aki szeretné meglátogatni ezt a 900 ezres észak-olaszországi várost, az vagy autóval juthat el oda, vagy egy fapados járattal Milánóig, majd onnan másfél órás buszozással, illetve vonatozással érheti el a célállomást.
Torinóba megérkezve egy dolog gyorsan kiderül: a tömegközlekedési eszközök csak elvétve tartják be a menetidőt. Ez egy fél napig ugyan zavaró, de aztán látva, hogy az „otthoniaknak” ez természetes, mi is hamar elfogadjuk az íratlan szabályokat, és már észre sem vesszük, ha egy járat kimarad, vagy öt perc helyett húsz perc múlva jön a következő busz. Mivel Torinóval kapcsolatban az a közhelyszerű megállapítás terjedt el nálunk, hogy egy szürke ipari város, ahol nem sok látnivaló van, picit fenntartással vágtunk neki a városnézésnek.
Presztízs MagazinAzonban mindenkit ki kell, ábrándítsunk: Torino összességében egy menő város, amely nekünk jobban tetszik, mint például a sokkal jobb PR-al rendelkező Milánó. Torino belvárosi része a Pó folyó két oldalán egyszerűen lenyűgöző, a Piazza Vittorio Veneto, a Piazza Castello és az ezekről a terekből nyíló sugárutak remek látványt nyújtanak! Tény, hogy nincs olyan hömpölygő tömeg, mint Rómában, Milánóban, vagy éppen Firenzében, de talán éppen ezért tűnik élhetőbb városnak.
 
A szimbólum
 
A város legszebb építménye Torino szimbóluma, a Mole Antonelliana épülete, amely 167 méter magas, így a metropolisz „rózsadombi” részéről is kiválóan látható. Sokáig a világ legmagasabb kőépületeként tartották számon. Eredetileg zsinagógának szánták, de a mire a 19. század végére felépült, kiderült, hogy hatalmas méretei miatt más szerepe lesz. Jelenleg Film Múzeum található benne és egy kiállítás, melyben mindent megnézhetünk, ami a filmmel, a filmgyártással kapcsolatos. A Mole-on kívül mindenképp érdemes megnézni a monumentális, barokk és rokokó stílusban épült Királyi palotát, mely a kilencvenes évektől a világörökség részét képezi.
 
Presztízs MagazinAkiket nem zavar a piros lámpa
 
Torino utcáinak jellegzetességei az árkádok, melyek összesen 18 kilométer hosszúak. Azon kívül, hogy szép látvány, praktikus is, mivel esős időben is lehet várost nézni. A belváros utcáin sétálva feltűnő, hogy a parkoló autók jelentős részén valamilyen sérülést találunk. Mint később egy kedves utcai eladótól megtudtuk, mindez azért van, mivel az olaszok használati cikként tekintenek a gépkocsikra, és ha épp meghúzzák, vagy egy kicsit összetörik, túl nagy problémát nem csinálnak belőle. Később persze az is világossá vált számunkra, hogy a vezetési moráljuk sem éppen kifogástalan, a kereszteződésekben a piros lámpa és a zebra csak a legritkább esetben zavarja őket…
Torino tömegközlekedése egyébként jók kiépített, könnyedén eljuthatunk a város bármelyik pontjára, persze jó, ha bekalkuláljuk a már korábban említett késéseket. A metró azonban egészen biztosan soha nem késik. Torinóban működik ugyanis Olaszország első, vezető nélküli automata metrója, amelyet a 2006-os téli olimpiára építettek. Jelenlegi hossza 13 kilométer.
 
Presztízs MagazinA Juventus
 
Torinót járva természetesen nem hagyhattuk ki a Juventus stadionját sem, amely Európa egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítménye. 2011-ben adták át, 41 ezer szurkoló befogadására képes, és ez Olaszország egyetlen saját tulajdonban lévő stadionja. Érdekessége, hogy egy plázával építették össze, így meccsnapokon nem csak a mérkőzésre érkező drukkerek, de családok tucatjai lepik el a pálya környékét nagybevásárlást tartva.
 
A torinói lepel
 
A keresztény vallás legfontosabb relikviáját, amely a római katolikus egyház tulajdona, a Keresztelő Szent János-katedrálisban őrzik. A hiedelem szerint Jézust – temetésekor – ezzel a lepellel takarták be. A hetvenes évektől bizonyos időközönként kiállítják, és a nagyközönség számára is megtekinthetővé teszik. Idén április közepétől júniusig látogatható újra, a hírek szerint Ferenc pápa is a helyszínen nézi meg majd.
 
Presztízs MagazinTorino
 
Északról és nyugatról az Alpok határolja. A város nevének jelentése „kis bika”, ami a címerben is megjelenik. Jelenleg 900 ezren lakják, a lakosok 15 százaléka bevándorló. Olaszország legfontosabb ipari városa, itt található a Fiat gyár.
Híresebb futballcsapata, a Juventus, amely a világ egyik legnépszerűbb klubja. Torinóban rendezték a 2006-os téli olimpiát.
A városnak magyar vonatkoztatása is van: Kossuth Lajos utolsó éveit ebben a városban töltötte, itt is halt meg 1894-ben.
 
 
Presztízs MagazinMi mennyi Torinóban?
 
Repülőjegy (Budapest-Milánó, Milánó-Budapest): 20 ezer forint
Buszjegy (Milánó-Torino): 6 700 forint
Szállás 3 csillagos szállodában: 10 ezer forint/fő/éjszaka
Kétnapos turistajegy (metró, busz, villamos): 2 400 forint
Múzeumi belépők egy hétvégére: 10 ezer forint
Meccsjegy a Juventus stadionjában: 12 ezer forint
Pizza: 2 ezer forint
 
 
Még nincs értékelve