Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A karneválok földjén

Mátai András | Mátai András | 2019.04.15. |
Dél-Amerika, karnevál
A karneválok földjén
Dél-Amerika a karneválok földje. Habár a riói karnevál az egyetlen, amiről általában itthon hallanak, a valóságban a farsangi időszakban az egész dél-amerikai kontinens jelmezbe bújik és vadul ünnepel. Hogy mégis miért a riói híre jut el mindenkihez? Erre van egy elméletem. De ami most még ennél is fontosabb, hogy vajon tényleg Rio a legjobb hely egy kis karneválozáshoz? Előre lelövöm a poént: nem. Nemcsak, hogy nem az a legnagyobb, de még csak nem is a legőrültebb és legizgalmasabb a kontinensen.
A Latin-Amerikában töltött több mint 2 és fél évem alatt volt szerencsém a riói mellett több kisebb-nagyobb fesztiválra is eljutnom Brazília- és Kolumbia-szerte, mialatt felejthetetlen élményeket szereztem. Ez a cikk szóljon hát a karneváli mulatságokról.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
A karnevál jelentése:
A karnevál szó a latin carne (hús) és vale (elhagyni) szavak kapcsolatából ered, ami a hústól való búcsúzásra utal a húsvéti időszakban.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinAnnak ellenére, hogy a karneválok őshazája Olaszország, a világ leghíresebb és legnagyobb karneváljait ma Latin-Amerikában tartják. Az összes közül a riói a legismertebb, de ezt csak kiváló marketingjének köszönheti. Amikor minden év februárjában a világ a farsangi időszakról tudósít, rendre a riói szambaiskolák éves versenyét mutatják. Az az a felvonulás, ahol hihetetlenül színes és díszes jelmezekbe öltöztetett, mégis szinte pucér, csokibarnára sült, formás brazil lányok ropják a szambát forrósággal és érzékiséggel teli.
Ha valaki azt gondolja, hogy ez a karnevál, azt el kell keserítenem. A Sambadrome-ban – a külön e célra épített hosszú szamba stadionban – tényleg egy káprázatos produkciónak lehet szemtanúja az ember. Persze, ha van elég pénze rá. Aki be szeretne jutni, annak ugyanis mélyen a zsebébe kell nyúlni a nem ritkán több ezer dolláros belépőjegyekért. A Sambadrome tehát leginkább a médiának és a gazdagoknak szól. De ezzel nincs is semmi baj, mert Latin-Amerika-szerte rengeteg utcai felvonulás és mulatság is zajlik, ami viszont már – ahogy lennie kell – a helyieknek és az odalátogató turistáknak, vagyis az utca emberének szól.
 
 
Szambaiskolák versenye a Sambadrome-ban
 
Presztízs MagazinHa már Rióban voltunk, azt mondtuk, hogy azért mégis illene megnézni azt a Sambadrome-ot magunknak. Az igazán jó jegyek tényleg több ezer dollárba kerültek, de mi megelégedtünk a legolcsóbb kategóriájúval. Nem a látvány, hanem a hangulat a lényeg – gondoltuk.
A hely, ahova a jegyünk szólt, mintha már nem is a Sambadrome-ban lett volna. Egy, az elhaladó táncosoktól jó 60-80 méterre lévő lelátón ültünk, ahonnan a részleteket nem, de az összképet nagyon jól láttuk. A távolság és a szakadó eső ellenére nagyon jól szórakoztunk.
Presztízs MagazinFolyamatosan jöttek a kamionok, amik egy-egy szambaiskola több hónapos munkájának az eredményét mutatták. A díszlet, a jelmezek mind egy témát, egy történetet elevenített meg egy mozgó színpadi előadás formájában. A kedvencünk egyértelműen a kalózos volt. Mintha a teljes Karib-tenger kalózai film elevenedett volna meg. Már a látvány is fantasztikus volt, amihez még jött a performance. A díszlet része volt egy hatalmas, kb. 10 méter hosszú ágyú, amiből kilőttek egy élő embert, egyenesen bele az előtte kifeszített mozgó hálóba. A közönség persze egy emberként robbant fel az ágyú elsütésének pillanatában. Fantasztikus látványt nyújtott.
A másik nagy élményünk a felvonulás után történt, amikor pár, velünk bulizó helyi tanácsára elmentünk az aréna végébe, ahol a már kifutó táncosok szórták szét jelmezeiket a tomboló közönségnek. Na, itt végre a részesei lehetünk a karneválnak– mondtuk egymásnak, és beálltunk a várakozó tömegbe. Ügyesen tolakodtunk. Szereztünk hatalmas bohócsapkát, nadrágot, vállra akasztható szőrös jelmezt, majd pár fotó erejéig mi is pózoltunk bennük egy kicsit. Ezzel úgy éreztük, hogy már nem csak nézőivé, hanem egy picit aktív résztvevőivé váltunk a fergeteges kavalkádnak.
 
Carnaval de Barranquilla
 
Presztízs MagazinDe ugorjunk át Kolumbiába! Életem első, igazi latin-amerikai karneválján még jó pár évvel Brazília előtt jártam. Akkor Bogotában éltem, és pár külföldi és helyi barátommal elmentünk az ország legnagyobb és leghíresebb karneváljára Barranquilla-ba. A város a Karib-tenger partján fekszik, és nem mellékesen a híres énekesnő, Shakira szülővárosa, így a helyszín azt kell, hogy mondjam, adott volt.
A Carnaval de Barranquilla egy hétig tart, mialatt a városban minden az ünneplésről szól. Az emberek nem csak, hogy maguk öltöznek be, de feldíszítik lakásukat, otthonaikat, sőt még az autójukat is. Ez utóbbit leginkább a fesztivál legnépszerűbb kabalafigurájának, Marimonda-nak öltöztetik be. 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Gúnyolni a gazdagokat
Marimonda egy majom és egy elefánt keveréke, színes, rikító ruhákba öltöztetve. Eredetileg ezt a jelmezt a szegény emberek készítették, akiknek nem volt pénzük drága alapanyagokra, ezért azt használták, amit otthon találtak – például használt zoknit az orrnak. Az elkészült karakter nem titkoltan a gazdagokat is ki akarta gúnyolni, ezért kapta a rikító öltönyt, ami máig fontos része maradt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinBarranquilla-ban az ünnep két részből áll. Ott is van egy felvonulás, ami kevésbé látványos és pazar, mint Rióban, de annál érdekesebb és viccesebb. Egyrészt a belépő nem drága, másrészt a nézők testközelből nézhetik végig a műsort, harmadrészt pedig a felvonulók mindig próbálnak valamilyen aktuális politikai, szociális és kulturális témát viccesen bemutatni. Így nem ritkán politikusok és híres emberek is témául szolgálnak a jelmezeknek, amitől az egész még izgalmasabb.
A felvonulás elengedhetetlen része a frissen választott szépségkirálynők bemutatása. Igen, többes számban. Kolumbiában nem lehetne egy győztest választani, így inkább kitalálnak minél több témát, amiben választhatnak királynőt. Így történhet meg az, hogy van királynője a cukornak, a banánnak, stb… de még a sörnek is. Ezt mondjuk pont megértem, mert ha már annyi gyönyörű nő él itt, miért érnék be egyetlen egy szépségkirálynővel.
 
Presztízs MagazinLatin-Amerika-szerte a fesztiválok elengedhetetlen része a zene, ebből pedig nemcsak a szervezők, de a helyiek is kiveszik a részüket. Brazíliában jellemzően autóból bömböltetik hatalmas hangszórókból a zenét, míg Kolumbiában az a divat, hogy a család a saját kertjébe tolja ki a több méteres hangrendszerüket, így szolgáltatva zenét és jó hangulatot az egész környéknek. Kolumbiában ezzel nincs semmi probléma, a felhozatal változatos. Van cumbia, salsa, merengue és champeta is. Brazília ilyen szempontból más. Ott minden évnek megvan az aktuális slágere. Mondjuk olyan 5-6 szám, amit folyamatosan orrba-szájba játszanak egy héten keresztül. Ami viszont elismerésre méltó, hogy a 46. alkalommal is képesek ugyanúgy őrjöngeni a már rongyosra hallgatott zenére.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinMomo!
Ő Momo király. Egy nagydarab, kövér férfi, aki a karneválok legfontosabb figurája. Az ő megjelenése jelenti a fesztivál kezdetét, amikor hivatalosan átveszi a polgármestertől a város kulcsait, ezzel szimbolizálva, hogy a városban átvette az irányítást a carneval. Minden településnek saját Momo királya van. Nekem Salvador de Bahia-ban jutott az a megtiszteltetés, hogy találkozhattam vele és udvarhölgyeivel.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Carnaval Salvador de Bahia
 
Presztízs MagazinMár nem emlékszem, hogy mikor hallottam először a Salvador de Bahia-ról, de az biztos, hogy egyből felkeltette az érdeklődésemet. Bárki mesélt róla, mindenki a világ legőrültebb és legnagyobb utcai fesztiváljának titulálta. Egy olyan „bulinak”, aminek Rio még csak a közelébe sem ér, ez ugyanis az utca emberének szól. Minden évben, összesen kb. 2,5 millió embernek.
A Salvador de Bahia karnevált nem lehet ép ésszel felfogni, de nagyon leírni sem. Talán az jól elmond mindent róla, hogy annak ellenére, hogy imádtuk minden pillanatát, a 4. nap mégis azt mondtuk, hogy nekünk ez már sok. Az egész város a feje tetejére állt. 3 nap ugrálás, bulizás, táncolás után azt éreztük, hogy egy kis pihenésre van szükségünk.
 
Presztízs MagazinAz élményeket nehéz átadni, de a legfontosabb, hogy ezek a fesztiválok mind mélyen bennem vannak és életem végéig nem fogom őket elfeledni. Azt is megtanultam, hogy nincs két egyforma. Ahány város, annyi szokás, és ez igaz a helyi mulatságokra is. Egy biztos, a latin-amerikai karneválozást még nem húzhatom le arról a bizonyos bakancslistáról, mert a kontinens még bőven tartogat izgalmakat számomra.
Még nincs értékelve