Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Krakkó minden időben

Egy hosszú hétvége a királyi fővárosban

Szilvási-Kassai Eszter | Pálfi Balázs | 2017.07.17. |
Krakkó
Krakkó minden időben
Krakkó télen-nyáron, esőben és szikrázó napsütésben is magával ragadó. Egyfajta misztikum lengi körül, mely a szemerkélő esőben egy tavaszi estén, egy kis pubba betérve a legkézzelfoghatóbb. Erős feketekávé, aromás Zywiec, történelmi emlékek és vallási kultusz – ez Krakkó, a királyi főváros esszenciája.
A Polskibus egyik menetrend szerinti járatára pattanunk fel egy áprilisi péntek reggelen, röpke hét óra elteltével pedig már Krakkó főterén isszuk kávénkat, miközben jó turistához híven térképünket és okostelefonunkat bújjuk. Saját magunk idegenvezetőjének lenni mindig izgalmas, pláne, miután rábukkantunk egy remek telefonos alkalmazásra, amely Krakkó minden rejtett zugába, különleges titkos helyére elkalauzol minket. Követjük tanácsait, útbaigazításait, közben beszippantjuk magunkba Lengyelország királyi városának illatát, és átadjuk magunkat a lengyel életérzésnek.
Hamar otthonosan kezdjük érezni magunkat, a város ugyanis kísértetiesen emlékeztet bennünket Budapestre! Pontosan úgy találkoznak itt a modern megoldások a történelmi emlékekkel, ahogy a magyar fővárosban kerül egymás mellé a négyes metró a körút klasszicista épületeivel: néha furán, időnként megmosolyogtatóan, megint máskor viszont teljes harmóniában.
 
Óvárosi csodák
 
Presztízs MagazinKrakkó Lengyelország második legnagyobb városa, korábban évszázadokig az ország fővárosa volt. A Visztula partján fekszik, legmagasabb pontja, a Wawel- domb is mindössze néhány tíz méterrel emelkedik a folyó fölé. Legősibb városnegyede az óváros, a királyi várral és a székesegyházzal. Ide tartozik még közigazgatásilag az egykori városfal helyén fekvő Planty is, melyet Európa legnagyobb parkjaként tartanak számon. Maga az óváros egy viszonylag kicsi, könnyen bejárható terület számos különleges épülettel, érdekes múzeummal, sétálóutcával, rengeteg apró kocsmával és remek étteremmel.
Az óváros bejárata a Flórián-kapu, mellette található az úgynevezett Barbakán-bástya, mely a középkorban erődként védte a várost. Erre húzódott az egykor egész Krakkót körülvevő városfal, melyből mára csupán egy rövid szakasz maradt fenn. Itt manapság festőművészek egyedi alkotásai sorakoznak, kedves kereskedők árulják bizományiban a kevésbé ismert lengyel művészek remekeit. A Flóriánon belépve a Királyi úton találjuk magunkat. Úgy tudni, ebben az utcában csak a nemesek közlekedhettek kíséretükkel – ma persze turisták ezrei sétálnak fel-le rajta egészen a királyi palotáig.
A Királyi út elején található a Matejko tér, majd továbbhaladva a Főtéren lyukadunk ki, melyet minden oldalról reneszánsz, barokk és klasszicista polgári házak öveznek. Ezt tartják a középkori Európa legnagyobb terének, aminek középpontját a Posztócsarnok, vagyis az egykori vásártér adja. A közelében álló gótikus Mária-templom páratlan fafaragványokkal és lenyűgöző szárnyas oltárával hívja fel magára a figyelmet, gazdagon díszített freskói pedig semmihez sem hasonlíthatók. A krakkóiak óránként megemlékeznek a tatárok pusztításáról, ennek a templomnak az egyik tornyából harsan fel ugyanis minden egészkor a "hejnal" harsonája.
 
Hűtőmágnes nélkül sehova!
 
Presztízs MagazinA Főtéren található az egykori hatalmas Városháza épülete, melyből mostanra csupán a torony maradt meg, és kortárs színház otthonaként működik. A Váci úthoz hasonlító Királyi úton meglepődve tapasztaljuk, hogy nem sorakoznak egymás mellett gagyi-boltoknak csúfolt ajándéküzletek, még a szokásos hűtőmágnesünket sem itt vásároljuk meg. Láttunk viszont galériákat, márkás ruhaboltokat, parfümériákat.
Végül persze nem maradtunk hűtődísz nélkül, a szuvenírek fellegvárának számító Posztócsarnokban meglehetősen széles a kínálat a vélhetően kínai daraboktól az igényesebb, meg merjük kockáztatni, kézzel készített példányokig. Az egykori kereskedelmi központban – ahogy a neve is elárulja – szöveteket árultak. A gyönyörűen felújított fa bódésorokban most helyiek kínálják portékáikat, a kovácsoltvas lámpák pedig állítólag a korabeli gázlámpások emlékét őrzik.
A Wawel dombra sétálva megtekinthetjük a lengyel királyok koronázási helyét, a székesegyház pedig általunk még soha egy helyen nem látott mennyiségű aranydíszítéssel hirdeti Isten gazdagságát. Fényképet itt nem lehet készíteni, így nem örökíthettük meg a nagy lengyel királyok nyughelyeit sem. Amellett ugyanis, hogy a Waweli Székesegyház műemlék és működő templom, még pantheonként is funkcionál, ahol számos lengyel történelmi személyiség alussza örök álmát.
 
Nappal vallásos nyugalom, éjjel élénk élet
 
Presztízs MagazinKrakkó a katolikus vallási élet egyik központja, melyhez nagyban hozzájárult a közelből származó II. János Pál pápa körül kialakult kultusz is. Ha a Szentatyát ábrázoló mütyürt, képeslapot vagy rózsafüzért szeretnénk venni, könnyű dolgunk van, bármerre járunk, az ő arcképe köszön vissza ránk. Az óvárosban sétálva sok apácával találkoztunk, akik attól függően, hogy mely zárdához tartoznak, eltérő ruházatot viselnek. Azt sajnos nem sikerült beazonosítanunk, hogy a kék színű vagy a fekete viselet melyik rendhez tartozik, az azonban egyértelmű, hogy nem engednek sem a szekuláris világ, sem pedig a fast fashion csábításának, még akkor sem, ha éppen az ottani bevásárló utcán haladnak végig.
A közelben található úgynevezett zsidónegyedben ma is főként ortodox vallásúak élnek. Ez a városrész a második világháború időszakát idézi fel mindenki számára, hiszen meg van még az egykori gettó falának egy része, sőt, három ház sorakozik egymás mellett, melyek pontosan úgy néztek ki a holokauszt ideje alatt, ahogy napjainkban. Az itt található Schindler Múzeum a II. világháborút, és az azt megelőző lengyel történelmet is bemutatja.
Presztízs MagazinAz alapvetően nyugodt krakkói élet esténként teljesen felbolydul. A helyiek nappal teljes nyugalomban fogyasztják feketéjüket egy kis kávézó teraszán, estére azonban megtelnek a pubok és az éttermek. A közvilágítás szokatlanul lapos számunkra, gyakorlatilag azt mondhatnánk, ha a kocsmákból nem szűrődne ki fény, teljes sötétségbe borulna Krakkó. Szerencsére lépten-nyomon egymást érik az éjszakai élet színhelyei.
Szemerkélő esőben sétálunk végig a Visztula partján, hátha meglátjuk a ködbe burkolózó Wawel domb tetején a legendás sárkány szellemét. Egy lengyel fiatalt megkérünk, mutasson nekünk egy igazi, ízig-vérig lengyel kocsmát, ahol ehetünk valami jót. Elvisz minket egy zegzugos pubba, ahol döbbenten tapasztaljuk, hogy a körülöttünk lévő öt asztalból háromnál magyar fiatalok beszélnek, söröznek, falatoznak. Hiába, na, Polak, Wegier, dwa bratanki... (Lengyel–magyar két jó barát.)
 
 
 
Presztízs MagazinA jól működő tömegközlekedés
Ritka, hogy a legnagyobb nyugalommal ajánljuk mások számára egy idegen város tömegközlekedését, Krakkóban azonban olyannyira jól működik a rendszer, hogy bátran használtuk a villamos- és buszhálózatot. Mi egy 36 órás bérletet vásároltunk, amit maximálisan ki is használtunk. Mindemellett nem kellett soha a menetrendet néznünk, egyszerűen elsétáltunk a legközelebbi megállóba, és két-három percen belül már felszállhattunk arra a járatra, amivel menni szerettünk volna. A nagy központi pályaudvar is remekül megközelíthető, onnan pedig egy hipergyors vonattal mindössze két és fél óra alatt eljuthatunk Lengyelország fővárosába, Varsóba is.
 
 
Presztízs MagazinWawel legendája
A legenda szerint a királyi palota közelében lakott egy sárkány, akinek a barlangja a mai napig megtekinthető. A történet szerint szüzekkel táplálkozott, egy idő után azonban már semmi sem volt elég számára, sorra pusztította a lengyeleket. Krak herceg rettenetes haragjában azt mondta: annak adja a lánya kezét, aki megöli a sárkányt. Ez végül Skuba Dratewka leleményes cipészmesternek sikerült, aki egy birkabőrt tömött ki szurokkal és kénnel, amit a sárkány megevett. Szörnyű szomját oltani a Visztula folyóhoz ment, ahol addig ivott, míg szét nem pukkant. A herceg valóban a cipészhez adta lányát, aki éveken keresztül varrta a lábbeliket a sárkány bőréből.
 
Még nincs értékelve