Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Másfél kilométeres mélység

Grand Canyon – a nagyon nagy

Fölkl Annamária | Erdélyi Gábor | 2016.02.10. |
Grand Canyon
Másfél kilométeres mélység
Vannak olyan helyek a Földön, amiket mindenki ismer, melyekről mindenki látott képeket, és mindenki tudja, hogy gyönyörűek. A Grand Canyon is ezek közé tartozik: már azelőtt ismerjük, hogy valójában megláttuk volna, mégis lenyűgöző és elmondhatatlan a látvány, amikor megpillantjuk.
Színek, formák, árnyékok és a csend
 
A sivatag, a sziklák és a kaktuszok államának is becézett Arizona rendkívüli tájakat mondhat magáénak, melyek nemcsak első ránézésre kápráztatják el az utazókat, de örökre megmaradnak legszebb emlékeik között. Ezek közül a legtöbb turistát a Grand Canyon vonzza. Ahogy egyre jobban közeledünk a kanyon felé, a sivatagos táj inkább fenyőfássá változik és a tengerszint feletti magasság is emelkedik. Egyre több autót látni, nem véletlenül, hiszen mégiscsak ez az ország, és talán a világ leghatalmasabb turisztikai látnivalója.
Presztízs MagazinAhogy felbukkan a szemünk előtt a végtelenből jövő, és a végtelenbe távozó kanyon, az ember lélegzete is eláll egy pillanatra. Az a mélység, melyet az év milliók alakítottak, formáltak ilyen tökéletes szépségűvé, lenyűgöző. A színek, a formák, az árnyékok és a csend – ez mind a természet monumentális csodája. Ameddig a szem ellát, a kanyon vesz körül bennünket, leírhatatlanul sokszínű szikláival, valószerűtlenül lent pedig meg pillantjuk a Colorado hol zöld, hol szürke vizét. Ahol most jár a folyó, ott kétmilliárd éves kőzetek között kanyarog, és tökéletesen látni az évmilliók alatt lerakódott rétegeket.
 
A Colorado és a Föld legnagyobb szakadékvölgye
 
A Colorado az Egyesült Államok egyik legnagyobb folyórendszere. Teljes hossza 2335 km. Fönt ered a Sziklás-hegység közel 4000 méteres régiójában, a kontinentális vízválasztón, Denver közelében, a La Poudre hágónál. A folyó keresztezi Colorado, Utah és Arizona államok sivatagos tájait, végül a Kaliforniai-öbölbe torkollik. Azt, hogy időközben a Mojave vagy az észak-mexikói Sonorai sivatagokban sem tűnik el a vize, annak köszönheti, hogy felső szakaszán az olvadó hómezők még nyár derekán is elegendő vízutánpótlást biztosítanak. Méreteit tekintve a Colorado nem túlságosan nagy, hiszen átlagos szélessége 90 méter, mélysége viszont egyes helyeken a 30-35 métert is eléri.
Presztízs MagazinA folyó nagy pusztítást végzett a Colorado-fennsíkon: az elmúlt négy és fél millió évben több mint 3200 köbkilométernyi kőzetet vájt ki a helyéről. Akkora szakadékvölgyet hozott létre, amelyet a Föld valamennyi folyóvize is csak egyharmadáig töltene meg. De a folyó nemcsak rombolni, hanem alkotni is tud, nemcsak pusztítja a kőzeteket, hanem építeni is képes őket! Ilyen vagy olyan módon vizének minden cseppje alakítja a tájat, és nélküle a mai növény- és állatvilág a túlélésért küzdene. És szintén a folyó volt az, ami a terület első benépesítőit idevonzotta.
Amikor a hualapa indiánok ősei körülbelül 7000 évvel ezelőtt megérkeztek a Grand Canyonba, a Colorado folyót az élet egyik legfontosabb forrásaként tisztelték. A kanyon számukra olyan dolog, amelynek megőrzéséért őseik keményen harcoltak, mert tisztában voltak a fontosságával. Azt szeretnék, ha továbbra is fenntarthatnák természetes állapotát, és természetes szépségét.
 
 
Grand Canyon Nemzeti Park
Ez a vidék 1893-ban erdőrezervátumként került védelem alá, Benjamin Harrison elnök hathatós közreműködésével. 1908-ban Theodore Roosevelt alapította a Grand Canyon Nemzeti Emlékművet, és 1919-ben alakult meg maga a nemzeti park, amelynek területét 1975-ben kibővítették. A park déli része egész évben, az északi május közepe és október között látogatható.
Presztízs MagazinEz a nemzeti park csak a 11. legnagyobb az USA-ban, viszont nem meglepő módon a második leglátogatottabb, évi 4,5 millió látogatóval. A Colorado folyó mindössze 6 millió (más források szerint 17 millió) évvel ezelőtt kezdte meg bevájni a közel kétmilliárd éven keresztül lerakódott rétegekbe drámaian mély, félelmetesen széles és (szinte) egyedülállóan hosszú medrét. Egyenként nézve az adatokat, egyikben sem a Grand Canyon az első, van mélyebb, van szélesebb és van hosszabb is, de így együtt a Grand Canyon a legnagyobb. És persze az is sokat dob az ismertségén, hogy az Egyesült Államok viszonylag elérhető helyén van, nem a jég alatt (mint a leghosszabb), vagy Tibet szinte megközelíthetetlen hegyei között (mint a legmélyebbek).
A kanyonhoz vezető út semmit nem árul el abból, hogy mi vár ránk az utazás végén. Amikor megérkezünk Grand Canyon faluba, akkor sem változik semmi. A park hihetetlen körültekintéssel tervezte a kilátópontokat és az utak vonalvezetését. Az autóban ülve csak ritkán pillanthatjuk meg magát a kanyont, egy-egy pillanatra tűnik fel egy-két részlet. Leparkolva az autót, gyalogosan közelíthetjük meg a kilátópontokat, így gyakorlatilag az utolsó tíz lépés során tárul elénk a másfél kilométeres mélység. A kanyon déli partja alacsonyabban fekszik, mint az északi, így innen jobb a kilátás. Az ide látogatók 90%-a először a déli oldalról pillantja meg a közel 445 km hosszú kanyont, amely a legszélesebb részen kb. 30 km széles. Mint minden nagy parkban, itt is vannak ingyenes belső buszjáratok, amelyekkel – igény szerint átszállva egyikről a másikra – alaposan körbe lehet járni a legfontosabb látnivalókat. Azoknak, akik ennyivel nem elégszenek meg, lehetőségük van gyalog lemenni a kanyon aljára. Ezt csak azok tehetik meg, akik több napot tartózkodnak itt, mert még a legedzettebbnek sem ajánlják, hogy megpróbáljanak egy nap alatt a peremről legyalogolni a folyóhoz és vissza. A magasság, a meleg, a szintkülönbség és a rendkívül száraz levegő együttesen végzetes lehet – többen meghaltak már a próbálkozásban. Akik az extrémebb megoldások hívei, akár helikopteres túra során is magukévá tehetik a felejthetetlen látványt.
 
Presztízs MagazinA hualapai indiánok
 
Ha végigmegyünk a híres 66-os úton, akkor Arizonában megtaláljuk a hualapai indiánok fővárosát, Peach Spring-et. A nevet még a XIX. századi vasútépítők adták a településnek. Nagyjából 800 ember lakik itt, a rezervátumban pedig mintegy ezren. Peach Spring szűk 200 kilométerre van a Grand Canyontól, de ebből az irányból csak ezen a helyen keresztül érhető el a páratlan természeti csoda, így az indiánok jó pénzt keresnek ebből: szállodák, belépők, útvám. Ez mind az ő kasszájukba folyik be, mert hivatalosan az ő kezelésükben van az út, ők tartják karban.
A Grand Canyon is főleg az ő pénztárcájukat gyarapítja. Pár éve adták át a Skywalk nevű kilátót, amelyről a látogatók az üvegből készült padlón keresztül nézhetnek le a Colorado folyó által vájt több mint 1200 méteres mélységbe az Eagle Pointnál. A kilátó is a hualapai indiánok területén található, így az itt keletkezett bevételek egy része is őket illeti. Ráadásul itt hatalmas a munkanélküliség és az üvegkupola munkahelyeket is teremtett.
Általában az indián őslakókat nem övezi akkora tisztelet USA-szerte, mint azt mi gondoljuk. Nagy részük nem rendelkezik állandó munkával, amit cseppet sem bánnak, mivel az államtól jelentős, rendszeres segélyt kapnak. Adót nem kell fizetniük, és ha valaki bebizonyítja, hogy nyolcadágú leszármazottja egy indiánnak, ingyen járhat bármely egyetemre, akár a Harvardra is. A kisebbséghez tartozás Amerikában jó üzletnek tűnik, így lassan több indián lesz, mint 1492-ben, amikor Kolumbusz felfedezte az Újvilágot…
Presztízs MagazinA Colorado folyó kanyonjában ugyan már legalább három évezrede élnek indiánok, ám európaiak (aranyat kereső spanyolok) csak a XVI. század közepe táján keveredtek erre először. Tudományos feltárása az amerikai hadsereg megbízásából 1869-ben történt meg, amikor John Wesley Powell őrnagy kilenc társával végigevezett az életveszélyes zúgókkal teli folyószakaszon. A kanyon feltárása után szinte azonnal megjelent az üzlet is. Már a XIX. század végén újsághirdetésekkel csalogatták a turistákat, a Santa Fé Vasúttársaság 1901-ben szárnyvonalat épített a kanyon déli pereméhez, pár évvel később pedig már vendégeket fogadott a ma is álló (és már akkor villanyvilágítású) El Tovar Hotel. Azóta akartak itt már mindent építeni; drótkötélpályától kezdve a sziklában kialakított szállodáig, de szerencsére az újabb és újabb üzleti célú attrakciókat sikerült megakadályozni. A kanyon egy részét 1919-ben nemzeti parkká nyilvánították, nem utolsósorban a Vadnyugat természeti szépségei iránt megszállottan rajongó Theodor Roosevelt elnök kezdeményezésére.
 
 
Már ismerjük, még mielőtt megpillantanánk, és mégsem hisszük el, amit látunk, és mégsem tudjuk elmondani, leírni vagy lefotózni az élményt. Csoda, egy nagyon nagy csoda.
A Grand Canyon – nagyon nagy! Elmondhatatlanul, leírhatatlanul és lefotózhatatlanul…
 
Még nincs értékelve