Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nagy Föld, nagy kaland

Cél: Széchenyi Zsigmond nyomdokaiba lépni

Szász Adrián | Szalma Ferenc | 2015.08.12. |
Alaszka
Nagy Föld, nagy kaland
Alaszkában expedíciózni és élni izgalmas – vélik Széchenyi Zsigmond követői. A gróf nyolc évtizeddel korábbi útját 2014-ben útját Balog István természeti nevelő, a bánki ÖKO-Land Tábor vezetője és Szalma Ferenc természetfotós „Tridea Dineega” nevű expedíciója járta végig. A kilencvenéves Széchenyi Zsigmondné, Mangi asszony védnökségével megvalósult negyvennapos túra két résztvevője testközelből ismerkedhetett meg az alaszkai közeggel és életmóddal.
Alaszka (Alyeska) neve az őslakos atabaszk indiánok nyelvén Nagy Földet jelent. Területén húzódik az északi féltekét – Norvégiától Kamcsatkán át Új-Fundlandig – körbeölelő tajgai boreális erdőség. Széchenyi Zsigmond, a főként Kelet-Afrikában kalandozó huszadik századi magyar vadász-író 1935-ben Alaszkát is felkereste.
 
Presztízs MagazinAz expedíció
 
Balog István, mint vadász-természetvédő bejárta Ázsia, Afrika és Amerika számos vidékét; a Bajkál-tóhoz, Szibériába és Belső-Ázsiába tucatszor visszatért. Kenyában Széchenyi Zsigmond születésének 100. évfordulójára saját tervezésű bronz emléktáblát helyezett el. Mangi asszony az István által akkoriban vezetett Széchenyi-alapítvány tiszteletbeli elnökeként azóta is követi a világjáró tevékenységét. István egykori növendéke, Ferenc az alaszkai expedíciót sofőrként, fotósként, tolmácsként és társként segítette. A túra célja: Alaszka alapos megismerése mellett Széchenyi nyomdokaiba lépni, a mai felszerelési tárgyak biztonsága mellett. A küldetést a páros egy terepjáróban utazva, és abban – illetve időnként sátorban – éjszakázva teljesítette.
 
Presztízs MagazinSzéchenyi
 
„Ültem ugyanott a vadászszékemen, ahol 79 éve Széchenyi Zsigmond az övén; és végigdőltem a sewardi Van Gilder Hotel 4-es szobájának ágyán is, amelyen anno a gróf megpihent –újságolja István. „Láttam a portán Széchenyi egykori vendégkönyv-bejegyzését! Arra is rádöbbentem, micsoda sportember volt, amikor ugyanis karibura vadászott, és meglátta a távolban a bika fehér nyakát, átszaladt a következő csúcsra – írja könyvében –, hogy megelőzze a csapatot. Nos, az írás alapján beazonosított két csúcsnál mi is jártunk; ma a vadászok az ilyen távokat quaddal teszik meg, amit aztán a több mázsa zsákmányolt hússal, meg az agancsokkal együtt felpakolnak a terepjáróikra, utánfutóikra és hazaszállítanak. Semmit nem hagynak a területen! A vadászat az alaszkaiaknak alanyi jogon jár, ám aki másik USA-államból jön, az csak úgy lőhet, ahogy én tehetném európaiként. Kísérővel, engedéllyel, pénzért. A főút mellett öt mérföldön belül, golyós fegyverrel még úgy sem…”
 
Presztízs MagazinAlaszka „teste”
 
Az USA legnagyobb állama: európai összehasonlításban akkora, mint Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország és a Benelux államok együttvéve. Egyetlen amerikaias jellegű világvárosa nem a „serpenyő nyelében”, délkeleten található főváros, Juneau, hanem Anchorage. A többi település emberléptékű, tágas, levegős. Sokan élnek kint a tajga erdőiben, ezt az utak mellett sorakozó postaládák, és az erdőbéli lakókabinok közelében látható, gazzal benőtt régi járgányok is jelzik. Az utaknak nemcsak száma, hanem neve is van, jobbára híres emberek után. Ilyen a Dalton Highway, amely a Föld harmadik legveszélyesebb útvonala. Agyagos, zúzalékos szakaszán a kamionok által felvert, záporozó kövektől aligha marad ép a szélvédő; a ködjég pedig váratlanul, alattomosan száll le az úttestre és az ablakra. Másutt szalagkorlát sincs, miközben az egy nyomsávos út mentén mély a szakadék…
Ami közúton nem elérhető, az komppal vagy bozótpilóták kisrepülőin közelíthető meg. A sok ezer apróbb-nagyobb tavat, gleccsert, vízesést pedig strigulázni lehetne, de előbb-utóbb feladja az ember!
 
Presztízs MagazinAuróra
 
Vagyis az északi fény. „Ami szavakkal nem leírható” – állítja Ferenc. „Ahogy világít az égbolt a keleti horizonttól a nyugatiig hullámokban, változó intenzitással, színekben és formákban, az egy csoda! Mikor az elsőt láttuk a sarkkörtől északra, mínusz kilenc fok volt. A kocsiban is kellemes mínusz négy… Tíz-tizenegy óra körül kezdődött, háromkor mentünk aludni. Ugyanúgy előrejelzése van, mint az időjárásnak: a nap tevékenységét és az ég tisztaságát vetik össze, majd tízes skálán meghatározzák a jelenség valószínűségét a következő napokra.”
 
Presztízs MagazinAranyláz
 
Alaszkában a történet nem megkerülhető – ma is minden az aranyról szól! Kiszolgált hatalmas aranymosó gépek, elhagyott és működő telepek, amerre járunk. Fiolányi aranyért próbálható ki a látvány-aranymosás… Skagway kikötővárosa az aranyláz idején a bűn városa is volt – fegyverropogással, gyilkosságokkal. A 19-20. század fordulóján ide érkeztek az aranyásókat szállító hajók és a szerencselovagok északra, az aranymezők felé haladtak tovább. Sok ezren vesztek oda. Ma milliónyi turista jön óriás óceánjárókon, hogy aranyat, prémet, fafaragványokat vásároljon, és lássa az emlékeket.
 
Presztízs MagazinVadvilág
 
„Rengeteg a vad a tajgai erdőkben, de hatalmas területen oszlanak el, a természet fokozatosan adagolja a velük való találkozást” – magyarázza István. „A szürkeszajkók a teásdobozunk tetejét is ellopták, de az elütött mókus belsőségeire is azonnal lecsaptak. A Yukon mentén barátságos fekete és vörös rókákkal találkoztunk, az Exxon-Valdez tankhajó-katasztrófa egykori helyszínén játszadozó tengeri vidrákkal. A városban hótalpas sarki nyulak rohangáltak. Haines-nél egy látómezőben hetvennél is több fehérfejű rétisas tűnt fel, máshol kúszósült, fókát, bálnát, hódot láttunk. Nem feledem az öreg jávorszarvas-bikát, amelyik a lemenő nap szürkéskék fényében a maga vénségét cipelte a nyakán. Elverhették a tehenek mellől. De azt sem, amelyikkel az utolsó reggelen ajándékozott meg a természet; na, ő éppen a teheneit terelgette, amikor egymásra mörcögtünk… Érte jöttem ide – gondoltam!”
 
Presztízs MagazinMedve kontra jávorszarvas
 
A medve központi téma, akár az aranyláz! „A kempingek jól felszereltek, mellékhelyiségeik patikatisztaságúak” – vezet fel István egy idekapcsolódó sztorit. „Egy helyen volt csak fura a WC: az ajtó sarka hiányzott, egy feketemedve fog- és karomnyomai látszódtak rajta. Ott könnyen megindult a nagydolog… A nemzeti parkokban oktatófilmet kell nézni a medvékről – amely szerint veszély esetén énekeljük: Hey, bear, hey, bear! –, az élelmiszer is medve-biztos dobozokba pakolandó, mert bármikor pacsizhatsz egy jószággal. Mi is láttunk bőven feketét, grizzlyt; lazacozó példányt, a gyeptéglák alatt férgeket, hangyákat keresőt.” „Ettünk feketemedve-pörköltet is! Az alaszkaiak évi három medvét lőhetnek ki, és van, aki elfogyasztja a húsát” – folytatja Ferenc. Presztízs Magazin„A jávorszarvas viszont a viselkedését tekintve veszélyesebb, mert a medve csak extrém esetben támad, de ha egy jávortehén, amelyik védi a borját, rád száll, addig tapos, amíg meg nem unja… Táblák jelzik azt is, az utóbbi fél évben hány jávorszarvas szenvedett közlekedési balesetet. Marmagasságánál fogva, ha egy autó kiüti az állat lábait, a szélvédőn át rögtön a sofőr ölében köt ki az akár hét mázsányi hús…”
 
Időjárása
 
Az expedíció által belőtt kora-őszi időszakban (a főszezon vége, szeptember 15. után minden olcsóbb) szinte állandóan esnie kellett volna, de hőseink megúszták négy-öt csapadékos nappal! Az augusztus végi hóförgeteg és az igazán szeles sarki idő mellett csak egyetlen napon volt igazi ítéletidő. A déli öblökhöz közeli vidéken enyhébb az éghajlat: mérsékelt övi esőerdők borítják a tájat félelmetes gyökerű cédrusokkal, vastag zuzmó- és mohatakaróval.
 
Presztízs MagazinAlaszka „lelke”
 
„Ha megálltunk az út mentén fotózni, nem ment el mellettünk úgy autó, hogy ne lassítson: nincs-e bajunk, segíthet-e” – meséli István, aki szerint Alaszka igen őszinte állam. Ferenc hozzáteszi, hogy az autentikus ivókban a legkézenfekvőbb a helyiekkel szóba elegyedni. „Chicken település szó szerint a világvége, 17 lakossal” – veszi vissza a szót István. „A már az aranyláz idején is létező helyi kocsma falára millió aprópénz van kiragasztva, kitűzdelve; a plafon tele baseballsapkákkal, harisnyakötőkkel, fehérneművel…
Dawson City-ben kánkán show-kat tartanak, a város emblémája is egy kánkánozó hölgy. Az egykori vöröslámpás ház erkélyéről kombinés baba integet, hogy térjünk be; az ismeretterjesztő kiadványokkal, térképekkel jól felszerelt visitor centerben cilinderes úr szolgál ki…
Ételből mondjuk egyszer sem kaptunk akkora adagot, amely után ne tudtunk volna még enni, de a fürdőiket imádtuk! Volt, ahol egy nagy üvegházban, magas betonszélű kádakban áztattuk magunkat, felettünk szőlőfürtökkel…” Az alaszkai ősz hangulatával, színeivel is elvarázsol, az élmények pedig még sorjáznának napestig. Alaszka valóban a kalandok (Nagy) Földje!
 
Átlag: 5