Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Dánielfy Geri és az átélés sebessége

Elmondja hát mindenkinek

Szurmai János | ifj. Nagy György | 2019.09.03. |
Dánielfy Gergő
Dánielfy Geri és az átélés sebessége
Mindnyájunk életében elérkezik az a pillanat, amikor végleg felnőtté válunk. Ilyenkor hirtelen új értelmet nyernek régi összefüggések, megvilágosodnak történetek, átszíneződik annyi régi, gyermekkori képünk. Emlékszem, sokáig nem értettem, Édesapám, ha nagy ritkán magának is vásárolt valamit, miért mindig a BÁV-ba ment. De ő megnyugtatott, hogy a bizományi a leges-legjobb bolt Pesten, mert ott, és csak ott talál magának megfelelő méreteket. Sok-sok évvel később, felnőttként állt össze, hogy minden pénzét ránk költötte, s csak éppen annyija maradt, ha maradt egyáltalán, amiből ott futotta ruhára, cipőre. Hallgatom Dánielfy Gergő számát, az „Ősz Öregurat”. A mamáról szól, a Mamáról, aki a kalapját „…Féláron vette/a Zsibi közepén/Hogy legyen egy kis pénz/az unokáknak hétvégére”.
Honnan tud ez alig huszonéves fiatalember ilyeneket?
Honnan tudja, hogy Apu miért a bizományiban vásárolt?
 
Ha a ló a begyére lép
 
Presztízs MagazinMaradjunk még egy kicsit ennél a dalnál! Szeretném, ha most megismernék a történetét, úgy, ahogy Gergő elmesélte nekem.
– Nem hiszek a véletlenekben, nagyon nem – jelenti ki. Tudod, nekem a Mamám jelentette a mindenemet. Éppen úton voltam egy fellépésről hazafelé, és Tompos Kátya dalát hallgattam… „Nem érzi a halott veréb, ha a ló a begyére lép, csak a szívem érzi…” Pár pillanat múlva áthaladtam egy hídon, ahol az útjelző tábla azt mutatta: „veréb”… Aztán váratlanul egy madár vágódott a szélvédőmre, nagyon felzaklatott, hogy elütöttem. Megálltam az autópályán, visszamentem az állatkához, hátha segíthetek rajta, de csak álltam tehetetlenül, figyelve a vergődését… ekkor egy böszme kamion egyszerűen átgurult rajta… Abban a pillanatban megértettem, hogy valami nagyon nagy baj történt otthon. Olyan állapotba kerültem, hogy fogtam a gitáromat, és elsőre, megállás nélkül eljátszottam ezt a dalt. Így született… Később írtuk csak le, minden hangjára és ütemére emlékeztem…
Miből merítkezik egy alig huszonéves fiatalember az ilyen mélységekhez?
 
Egy-két ember, meg egy szék
 
Na de, ahogy a húszas években a pesti színházakban az a mondás járta, hogy „Kabaréba verset csak forradalmak idején…!”, egy színes, nyári magazinban sem helyénvaló a komorabb gondolatokkal foglalkozni, különben is Dánielfy Gergelyt is az élet napos oldalán ismertük meg. Néhány éve az X-Faktorban az élő műsorokig jutott, tavaly pedig igazán nagyot lépett, megnyerte A Dal versenyét. Legalábbis a zsűrinél ő lett az első, a közönség végül az AWS zenekart küldte az Eurovízióba. Az Azt mondtad című dala viszont a maga egyszerűségével és eszköztelenségével igen sok ember szívéhez eljutott… Gergő így mesél róla:
– Ebbe a dalba nem akartam belerakni semmi olyat, ami a mai trendekhez hasonlít. Egy hegedű, egy gitár és egy ének. Szerintem a legjobb előadáshoz is maximum egy-két ember kell, meg egy szék… Az a legszebb benne, hogy akármire lehet gondolni, bármit bele lehet érezni. Az igazi öröm pedig az számomra, hogy igenis van helye ennek a letisztult, minimál zenének, főleg, ha van mögötte érzelem.
Honnan jön ez a belső bátorság ehhez az egyszerűséghez?
 
Színész, aki színeket idéz
 
Presztízs MagazinRégi írói szokás a kacskaringós kezdet után mégiscsak az egyenes úton folytatni… Tehát akkor ott tartunk, hogy az X-Faktor és A Dal megvolt. Ezt követően, mondhatni villámgyorsan megalakult az Utazók nevű együttes, s ha az ilyen sebességgel ment, akkor mit mondjunk arról, hogy pár hónap alatt megjelent az első lemezük is? Ilyen lenne egy nyílegyenes zenei pálya.
Igen ám, de Gergő mindeközben színészetet tanul Kaposváron, Bozsik Yvett osztályában.
– A Dal után csupa jó emberrel hozott össze a sors, és nagyon hálás vagyok ezért. De én Kaposváron találtam meg önmagamat. A legszebb, amikor bemegyek valami kisboltba, és az eladó nénik szurkolnak, és elmondják, hogy milyen jó volt, amit láttak tőlem. Itt kezdem kapiskálni azt, hogy igenis, minden ember valamiért csodálatos. Amikor színpadon vagyok és megpróbálok valamit átadni, akkor boldog a szívem és mosolyog… Itt éreztem meg, hogy arra születtem, hogy közöljek valamit az emberekkel. Ha belegondolsz a szóba, hogy színész… az, aki színeket idéz. Szerintem ez gyönyörű. Az éneklésben jobban meg tudom találni magam, de a színészet egy sokkal összetettebb dolog. Énekesként magamat kell adni, de színészként minden este más ember bőrébe kell bújni… És akkor még ott van a zeneszerzés és az írás is… Én csak úgy írok, hogy hirtelen rám tör az egész, egyszerűen csak úgy jön a kész mű… akkor meg szeretném írni, mindennél gyorsabban. Ha velem történik valami, én azt csak zenével tudom kiírni magamból. Más ordibál vagy sír, én pedig lejátszok néhány akkordot, azzal kiírom magamból a fájdalmat, az érzéseimet.
 
Le se jönnék legszívesebben
 
Presztízs MagazinEnnyit az egyenes utakról… Egyszerre színész és egyszerre énekes… Ha ehhez hozzáteszem, hogy 17 éves koráig még válogatott kosárlabdázó is volt, a bivalyerős debreceni akadémián is a legjobbak közé számított…
Mi hajtja ekkora sebességgel mindig előre?
Tehát egyszerre színész és egyszerre énekes. Egyszerre kedvence a saját korosztályának, és könnyedén megérinti az idősebb generációkat is. A kettősségek felsorolását magával kapcsolatban így folytatja:
– Tudom, vannak olyanok, aki egoistának tartanak. De ugyanakkor gyakran érzem magam visszafogottnak, elnémultnak, aki szinte csak megfigyelőként van jelen egy társaságban. Az igazság az, hogy én szerelemgyereknek születtem, Apával később volt egy nagy egymásra találásunk, aztán megint durva hullámvölgy következett. Különlegesek a napjaim, de ha belegondolok, az elmúlt száz napban talán csak egyszer éreztem magam boldognak… boldognak, csak úgy… viszont amint felmegyek a színpadra, számomra minden megváltozik. Egy pillanat alatt mintha mindent elfelejtenék… csak a színpad van és csak a közönség… és mindig elönt a boldogság. Legszívesebben soha le se jönnék többet… Azt remélem, egyszer majd ugyanezeket az érzéseket megtalálom a mindennapi életben is.
 
Nem mondhatja el senkinek…
 
Van még kérdés?
Honnan, miért, hogyan… ezekre a kérdésekre kerestem a választ Dánielfy Gergellyel kapcsolatban. Azt hiszem, így a végére meg is kaptam a feleletet. Nem félek kimondani: ez a fiatalember egészen különleges művész. Olyan előadó, aki a színpadon él igazán. Pont olyan, mintha róla írta volna Karinthy: „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek…”
Ahogyan tökéletesen találó rá egy másik idézete is: „Nem az élet hossza a fontos, hanem az átélés sebessége”.
 
 
Presztízs MagazinZsűritagból rajongó: Mező Misi
„A csönd a leggyönyörűbb muzsika”
Nem túlzás azt állítani, hogy Dánielfy Gergő egyik legelső rajongója Mező Misi volt, aki A Dal zsűritagjaként az első perctől kezdve nagyra értékelte az előadását, olyannyira, hogy később a Magna Cum Laude koncertjére is meghívta…
– Hihetetlen volt látni, hogy ilyen fiatalon ilyen érzelmeket tud ez a srác kiváltani, még egy magamfajta negyvenéves emberből is. Mikor hallgatsz egy számot, és közben hiteles minden szó, ami elhagyja az előadó száját, nos, szerintem ez a legfontosabb. Amikor az énekes őszintén tud azonosulni a dal üzenetével, akkor én is a helyébe tudom magamat érezni. Gergő bebizonyította, hogy napjainkban nem feltétlenül kell szinti-hegyeket felpakolni és mindenfajta trendi hangszíneket használni ahhoz, hogy hatásos, eredeti és őszinte legyen egy dal. Sokat beszél a csendről, de a zenészek nem igazán szeretik a csendet. Pedig igazából az egyik leggyönyörűbb muzsika a csönd… Az ő előadása után az ember csak kapkod a levegőért, de igazából csendben szeretne maradni, és megélni azt, amit ettől a daltól kapott. Geri nagyon jólelkű srác, különleges énekes, ember, művész. Jóban is vagyunk, az akusztikus koncertünkre is meghívtam… az ember úgy van összerakva, hogy szereti magát jól érezni, olyanokkal körülvenni, akivel érzik egymás gondolatát, rezgéseit… Geri ilyen srác, nyitott és fogékony!
 
 
Presztízs MagazinA zongoránál: Szakcsi Lakatos Béla
„Érzelmileg felkészült”
Mondhatsz még egy szót – ez annak a különleges dalnak a címe, amelyiken Dánielfy Gergely énekel és Szakcsi Lakatos Béla zongorázik.
Ketten együtt a következő rangos díjak, kitüntetések tulajdonosai: a Nemzet Művésze, Kossuth-díj, Liszt Ferenc-díj, érdemes művész. Aki a kákán is csomót keres, most persze megjegyezheti, hogy a felsoroltakból mind a négyet Szakcsi mester kapta… Rendben, de ennek függvényében meg különösen érdekes, hogy egy ilyen nagy tudású, nemzetközileg is magasan jegyzett művész egy kezdővel vállal közös fellépést… Vajon milyen volt a közös munka? Hogy érezte magát a Mester?
– Gergő Sziámi barátommal lépett fel egy műsorban, ami olyan jól sikerült, hogy Péter felajánlotta neki: van egy olyan dalunk, amit még nem adtunk oda senkinek. Meghallgatta, tetszett neki, úgyhogy már mentünk is a stúdióba. Na most, ez egy érzelmileg nagyon mély nóta, de Gergő gyönyörűen elénekelte. Úgy érzem, érzelmileg felkészült, pedig még nagyon fiatal… nem ismerheti sem a nagy csalódásokat, sem a nagy szerelmeket… mégis megvan benne az az érzelmi töltés, ami a mai fiatalokban nagyon-nagyon ritka.
 
 
Presztízs MagazinOsztályfőnök: Bozsik Yvett
A bátorság a legfontosabb
A kaposvári színészképzés másfél évtizede indult Vidnyánszky Attila erős, határozott vezetésével. Dánielfy Gergő életének jelenleg ez az egyik legmeghatározóbb színtere.
Gergő Bozsik Yvett osztályába jár. Bozsik Yvett balettművész, koreográfus, rendező, Kossuth-díjas, érdemes művész, megkapta a Magyar Köztársasági érdemrend tisztikeresztjét is, de hát ez csak az anyag – Bozsik Yvett pedig sokkal inkább lélek és szellem.
– Úgy gondolom, hogy a bátorság az egyik legfontosabb művészi eszköz, ami leginkább elfogyott mára. Nagyon sok támadást kap az ember, ha bátor, ha megpróbál kitörni, és nem a divat után megy – ¬mondta nemrégiben egy beszélgetés során.
Ez mintha egyenesen Gergőről szólna… Ez pedig már biztosan róla szól:
– Gergő tehetséges, értékes, mély gondolkodású fiatalember, aki belefogalmazza a zenébe az életét – meséli tanítványáról. – Az a célunk, hogy ezt a színészetben is megtegye. Végső soron minden alkotó a saját életéből merít, engem is az érzéseim vezetnek, s közben gyakran használom fel az életem különböző helyzeteit – fiatalon a szerelmeimet, csalódásaimat, idősödve az engem érintő társadalmi témákat is, mert azokban autentikus vagyok. Gergő zenei képzettsége egészen kiváló, a mozgását még csiszolni fogjuk, de biztos vagyok benne, hogy remek drámai színész lesz belőle.
 
 
 
Még nincs értékelve