Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Magyar származású rockvilágsztárok

Mikó Bálint | Profimédia-Red Dot-archív | 2021.02.17. |
Magyar származású rockvilágsztárok
Anyanyelvünk különlegessége – és az azt beszélők csekély száma – folytán a magyar dalszövegeket éneklő hazai zenekarok és előadók közül egy sem vált világsztárrá. Viszont számos olyan nemzetközi szintű rocksztár akad, aki magyar felmenőkkel büszkélkedhet. Lássuk, kik közülük a legismertebbek!
Mark Knopfler
Skóciában született 1949-ben magyar apa és angol anya gyermekeként. Knopfler édesapja mérnök volt, és 1939-ben menekült el Magyarországról. A sokoldalú művész énekes, dalszövegíró, filmzeneszerző és gitáros egy személyben, Dire Straits nevű, 1977-ben alapított csapata révén pedig minden idők legsikeresebb rocksztárjai közé került. Knopfler gitártechnikájára jellemző az ujjal pengetés; a modern rockzene történetében ő az egyik legelismertebb olyan gitáros, aki pengető nélkül játszik. 2003-ban a legnevesebb zenei szaklapok közé tartozó Rolling Stone magazin olvasói szavazatok alapján a 27. helyen szerepeltette a minden idők 100 legjobb gitárosait felsoroló listáján, majd 2011-ben, a lista újabb változatán a 44. helyet szerezte meg.
 
Presztízs MagazinAlanis Morrisette
A kanadai Ottawában jött világra egy francia-kanadai apa és egy 1956-ban emigrált magyar anya gyermekeként. Ikertestvére magyar keresztnevet kapott, Imrének hívják. A roppant sikeres énekesnő, dalszövegíró, zenei producer és színésznő 12 Juno- és 7 Grammy-díjat nyert eddig, és világszerte több mint 60 millió példányt adtak el az albumaiból. Tinédzserkorában két dance-pop albumot adott ki az MCA Records égisze alatt, majd rockalbummal jelentkezett: ez volt a Jagged Little Pill, amely minden idők legnagyobb példányszámban elkelt debütáló albuma egy énekesnőtől az USA-ban. Morrisette tehetségét idősebb zenészkollegái is elismerték, ennek köszönhetően vendégeskedett Ringo Starr 1998-as szólóalbumán, a Vertical Man-en, amelyen Tom Petty társaságában énekelte a Drift Away című slágert a Beatles egykori dobosával. 
 
 
 
Presztízs MagazinPaul Simon
Paul Frederic Simon 1941-ben született Newarkban, tizenkétszeres Grammy-díjas amerikai énekes és dalszövegíró, a világhírű Simon & Garfunkel duó egyik tagja, aki szólóban is hatalmas sikereket aratott és albumok tízmillióit adta el. Magyar zsidó család sarja: apja, Lajos főiskolai tanár, nagybőgős-basszusgitáros, hegedűművész és tánczenekar-vezető volt, aki fia állítása szerint elsőként hegedült a Magyar Rádióban. Paul Simon anyja, Bella tanítónő volt, 97 évesen hunyt el. A Simon & Garfunkel duó a Diploma előtt című film zenéjével emelkedett a legnagyobb sztárok közé, amelyben olyan dalaik csendülnek fel, mint a Mrs. Robinson vagy a The Sound Of Silence. 1970-ben oszlottak fel: egyesek szerint azért, mert Simon folyamatosan neheztelt Garfunkel-re amiatt, hogy társa pár évvel korábban szerepet kapott A 22-es csapdája című legendás filmben, ő viszont nem. 1981-ben a New York-i Central Parkban több mint 500 ezer ember előtt adtak koncertet kibékülésük alkalmából. Simon szólóalbumai közül az 1986-os Graceland rendszeresen felbukkan a minden idők legjobb lemezeit felsoroló listákon.
 
 
 
Presztízs MagazinMariska Veres
A sokak által európai Cherként emlegetett énekesnő Hollandiában született 1947-ben, Veres Lajos cigányprímás és egy német anya gyermekeként. Húgával, Ilonával már kiskorukban kiválóan zongoráztak, és gyakran felléptek édesapjukkal. Mariska 1963-ban mutatkozott be énekesnőként, majd 1968-ban csatlakozott a Shocking Blue nevű formációhoz, amely rövid idő alatt Hollandia legsikeresebb rockzenekarává vált, konkrétan ők lettek a helyi Beatles. 1969-ben jelent meg a Venus című daluk, amely nem csupán az európai slágerlistákat hódította meg, de az USA-ban is megszerezte az első helyet, és máig az egyetlen amerikai listavezető dal, amelyet egy magyar nevű énekes adott elő. A Shocking Blue 1974-es feloszlása után Mariska Veres szólóban folytatta dzsesszénekesnőként. 2006-ban hunyt el rákban.
 
 
 
Presztízs MagazinTommy Ramone (Erdélyi Tamás)
Magyar származású amerikai zenész és producer, négy évig volt az egyik legnevesebb punk-rock együttes, a Ramones dobosa, amelyben minden tag a Ramone „művész-vezetéknevet” viselte. Erdélyi Tamás Budapesten született 1949-ben. Szülei úgy élték túl a holokausztot, hogy a szomszédjaik bújtatták őket, a népes Erdélyi család sok más tagja azonban koncentrációs táborokban halt meg. A család Tamás hétéves korában, 1956-ban emigrált az USA-ba, ahol az immár Tommynak hívott gyerek New York Forest Hills kerületében nőtt fel. Tommy és a leendő gitáros Johnny Ramone (eredeti nevén John Cummings) együtt kezdtek el zenélni a hatvanas évek közepén, majd a hetvenes évek második felében a Ramones-hoz való csatlakozásuk révén lemez- és dollármilliomosok lettek. 1970-ben Erdélyi hangmérnök-asszisztensként működött közre Jimi Hendrix Band of Gypsys című albumán.
 
 
 
Presztízs MagazinAlec John Such
A Bon Jovi egykori basszusgitárosa magának való ember, szinte sohasem adott interjúkat, a csapatból való távozása óta pedig pláne nem keresi a nyilvánosságot. Such magyar származású, eredeti vezetékneve Szűcs volt. Ő játszott a napjainkig több mint 120 millió albumot eladó stadionzenekar mindegyik legendás korai albumán, így ha például a Wanted Dead Or Alive vagy a Keep The Faith című dalok eredeti verzióját halljuk, akkor az ő basszusfutamait élvezhetjük. 1994-ben tették ki a zenekarból, mivel a drogfüggősége miatt egyre kevésbé volt ura a hangszerének. Azóta összeszedte magát, és a legfrissebb hírek szerint egy motoralkatrészeket árusító üzletet vezet New Yorkban.
 
 
 
Presztízs MagazinGabor Szabo (Szabó Gábor)
1936-ban született Budapesten, magyar dzsesszgitáros és zeneszerző, 1956-ban távozott az USA-ba. Ő volt az első olyan magyar dzsesszmuzsikus, akit nemzetközi szinten a legnagyobbak közé soroltak, és csupa világsztárral osztozhatott a rivaldafényben (játszott egy fesztiválon Jimi Hendrixszel és Janis Joplinnal is). Sokak szerint a world music és a crossover jazz rock egyik ősapja, aki jóval megelőzte a korát a műfajok keresztezése terén. Életműve Magyarországon sokáig szinte ismeretlennek számított („disszidensi” mivolta miatt nem akarta népszerűsíteni a Kádár-kormány), lemezei 1990-ig idehaza beszerezhetetlenek voltak. A művészete előtti tisztelgésként 1992-ben a Magyar Jazzszövetség megalapította a Szabó Gábor-díjat, amelyet minden évben olyan művész kap, aki tevékenységével hozzájárul a magyar dzsesszművészet színvonalának emeléséhez és a műfaj nemzetközi hírnevének öregbítéséhez. Szabó 1974-től rendszeresen visszajárt Magyarországra, 1982-ben hunyt el magyar földön.
 
 
Presztízs MagazinBáthory Zoltán
Magyar származású amerikai zenész, zeneszerző, producer, napjaink egyik legsikeresebb heavy metal együttesének, a Los Angeles-i Five Finger Death Punch-nak az alapítója, ritmusgitárosa és fő dalszerzője. 1992-ben költözött ki az USA-ba, ahol 2005-ben alapította meg a mára világhíressé lett zenekarát, amelynek nevét Quentin Tarantino Kill Bill című filmje ihlette (five finger death punch-nak neveznek benne egy halálos kung fu-ütést). Báthory vehette át 2010-ben a Pantera legendás gitárosáról, Dimebag Darrellről elnevezett Dimebag Shredder díjat. A magyar kiválóság a zenélés mellett pilótáskodik is, valamint dzsúdzsucu-felszerelést gyártó cégét, az Alpha Dog Combat Gear-t vezeti. Feketeöves dzsúdós, a 2012-es dzsúdzsucu-világbajnokságon ezüstérmet szerzett.
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinGene Simmons
Sokan minden idők leggazdagabb rocksztárjának mondják, aki kiváló üzleti döntései révén hatalmas vagyont halmozott fel, és mivel sohasem volt semmiféle káros szenvedélye (állítása szerint sosem ivott alkoholt vagy fogyasztott drogot), képes volt azt máig megőrizni. Magyar zsidó szülők gyermekeként, Chaim Weitz néven született Izraelben 1949-ben, a mai napig folyékonyan beszél magyarul. Szülei szakítása után anyjával New Yorkba vándorolt ki, ahol 1973-ban megalakította zenekarát, a KISS-t, amely zenei szempontból és a külsőségek terén is formabontónak bizonyult: a Marvel-képregényfigurákat idéző arcfestésükkel és színpadi ruházatukkal a tagok egy csapásra a szuperhősöket imádó és rockzenét kedvelő tinédzserek kedvenceivé váltak. A KISS minden idők egyik legsikeresebb amerikai zenekara, hazájukban több lemezt adtak el, mint a Beatles vagy a Rolling Stones. Simmons a zenekarhoz kapcsolódó termékek garmadájának kiötlésével is gyarapította vagyonát: a KISS-akciófigurák, -ruhák, -kiegészítők mellett olyan egészen elképesztő árukat is forgalmaz, mint a KISS-koporsó és -vécépapír.
Átlag: 5