Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A megállíthatatlan ólomléghajó

Ötvenéves minden idők legjelentősebb rockzenekara, a Led Zeppelin

Beardman | Profimédia-Red Dot | 2019.01.15. |
Led Zeppelin
A megállíthatatlan ólomléghajó
A kortárs rockzenei színtér jeles képviselője, Dave Grohl egy interjúban úgy fogalmazott, ha van egy rockbandád, és az kicsit sem hasonlít a Led Zeppelinre, akkor neked nem rockbandád van. A Nirvana egykori dobosa, a Foo Fighters frontembere természetesen nem ily’ cizelláltan mutatott rá arra a tényre, hogy a világ legjobb zenekaraira – ha nyomokban is – hatással volt a legendás angol négyes, a Led Zeppelin, akik 50 éve, 1968 nyarán kezdték 12 éves pályafutásukat.
A kultikus együttes nemcsak zenei sokszínűségével, önálló hangzásvilágával tűnt ki kortársai közül, de a zenei menedzsment és a koncertszervezések, turnék tekintetében is példamutató volt tevékenységük. Történetük a ’60-as évek egyik vezető zenekarával, az éppen újjáalakuló Yardbirdscel kezdődött, amelyben Jimmy Page bontogatta szárnyait. A fiatal gitáros mesterien ötvözte a rock- és a blueshatásokat, vele egy időben tűnt fel a színen Peter Grant menedzser is, akit később a Led Zeppelin ötödik tagjaként említettek. A Yardbirds 1968 júniusában adta utolsó koncertjét, egy hónappal később pedig már a Jimmy Page-et, Robert Plantet, John Paul Jonest és John ’Bonzo’ Bonhamet felvonultató kvartett vitte tovább az angol legenda örökségét. 
Egy korábban lekötött skandináv turnén még a Yardbirds nevet viselték, később a The Who ritmusszekciója, Keith Moon és John Entwistle agyából pattant ki a Led Zeppelin kifejezés, amit át is vettek Page-ék.
 
Amerikát is meghódították
 
Presztízs MagazinA srácok hamar átestek a tűzkeresztségen, és összeszokott zenekarrá váltak. Szeptemberben megkezdték első lemezük felvételét. A 9 dalt tartalmazó Led Zeppelin I-et a londoni Olympic Studiosban rögzítették 30 nap leforgása alatt. A költségek mintegy 1300 angol fontra rúgtak. Ekkor mutatkozott meg Peter Grant zseniális menedzseri tevékenysége. Történt ugyanis, hogy novemberben 200.000 dolláros előleget szerzett a csapatnak az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiadójától, az Atlantic Recordstól. Mindezt úgy érték el, hogy a kiadó egy másodpercnyi zenei anyagot sem hallott az akkor szupercsapatnak kikiáltott Led Zeppelintől. Ennek tudatában szerződésbe foglalták a dörzsölt amerikaiak, hogy amennyiben nem tetszik nekik az összkép, bármikor újrakeverhetik a lemezt, amit Jimmy Page producer természetesen nem nézett jó szemmel. Ám ebből végül nem lett semmi. A lemez az amerikai turné kezdete után 1 héttel került a boltok polcaira, és óriási sikert hozott. A sajtó azonnal a heavy metal úttörőinek kiáltotta ki a négyest, ami nem igazán tetszett a tagoknak, ők leginkább a hard rock, rock and roll szakkifejezést használták.
A lemez sikere beindította a zenekar szekerét, Planték pár hónap múlva már a Led Zeppelin II-n dolgoztak. Nem hivatalos nevén az album a The Brown Bomber (A barna bombázó) címet kapta, és olyan slágereket vonultat fel, mint a Whole Lotta Love, a Howlin’ Wolf nyomdokain született The Lemon Song, a közkedvelt Heartbreaker, vagy az osztatlan sikert arató Ramble On. A zenekar ezzel nemcsak megismételte a debütáló anyag sikereit, de túl is szárnyalta azokat, a Led Zeppelin II. két hétig tanyázott a Billboard lemezeladási lista élén.
A turné közben parkokban, szállodai szobákban, fészerekben rögzített lemezt követően Planték Bron-Yr-Aur házban készítették el az első két anyagtól lényegesen eltérő III-ast, melyen a folk és az akusztikus rock stílusjegyei dominálnak.
A mindmáig gyöngyszemnek tekinthető cím nélküli Led Zeppelin IV-es az egyik legtitokzatosabb zenei anyag a banda történetében. Robert Plant énekes ötlete alapján a negyedik lemezen négy mitológiai jelképet kapott a négy zenész. A kis ikonok jelentése a mai napig nem derült ki.
 
Kísérletezések, drámák után újra a csúcson
 
Presztízs MagazinA ’70-es évek közepét a kísérletezés jellemezte. Az 1973-as Houses Of The Holyn már megjelenik a szintetizátor és a mellotron is. A No Quarterrel, a D’yer Mak’errel vagy a The Song Remains The Same-mel egyfajta új világot nyitott meg az együttes. 1975-ben a Physical Graffiti című dupla albumot már a Swan Song Records adta ki. A lemez a banda legkomplexebb korongja, amely a spirituális, pszichedelikus világgal az egyszerű blues vagy a hard rock stílusjegyeit is ötvözi. Az egy évvel később kiadott Presence-et Robert Plant görögországi autóbalesete ihlette. Az énekes ekkor élte életének legsötétebb időszakát, egy évvel később pedig 5 éves kisfia, Karac, egy vírusos megbetegedés után elhunyt. Az összetartásból eddig jelesre vizsgázó Led Zeppelinben most felütötte fejét a sértettség, hiszen Jimmy Page és John Paul Jones nem tette tiszteletét a kisfiú temetésén, ezzel megsértve barátjukat és családját. 
A következő év szünettel telt, a tagok nem vettek részt közös programokon, koncerteket sem szerveztek, és sokan már a Zeppelin végét jósolták. Ezt követően az In Through the Out Door című zseniális lemezzel rukkolt elő a legendás négyes, azonban az ebben az időszakban teret hódító és innovatívnak számító punkzene miatt „őskövület”-nek bélyegezték a Led Zeppelint annak ellenére, hogy 1975 után, abban az évben ismét Robert Plant és Jimmy Page nyerte el a Melody Maker az Év Énekese és az Év Gitárosa címet.
A tragédiák még nem értek véget, inkább most csúcsosodtak ki. Az előre beharangozott óriási volumenűnek számító kanadai turné, amelyre 3 órás koncerteket prognosztizáltak, már nem valósult meg ugyanis 1980. szeptember 25-én John Bonham, a zenekar dobosa, alkohol hatására bekövetkezett légzészavarban meghalt. A pletykák természetesen azonnal felütötték fejüket, de pár hónap múlva a zenekar sajtóközleményben bejelentette a zenekar végét. Plant egy interjúban azt mondta, nagy szégyen lenne, ha pótolnák elveszített barátjukat, pedig Carmine Appice vagy Simon Kirke is a jelöltek között volt. 
2007-ben mégis megtették a cserét, hiszen kiegészültek az apja nyomdokaiba lépő Jason Bonhammel. A reunion koncertet a londoni O2 arénában, a Millennium Dome-ban rendezték. A jegyárusító weboldalt 25 millió lelkes Led Zeppelin-szimpatizáns a másodpercek töredéke alatt megrohamozta, emiatt az teljesen összeomlott. A zenetörténeti eseményre végül a sorban beérkező regisztrációk alapján sorsolták ki azokat, akik valószínűleg életük legnagyobb élményében részesülhettek. Az előadás időpontját a finisben két héttel későbbre, december 10-ére kellett tolni, mivel Jimmy Page eltörte az ujját. A visszatérő koncertet 2012 novemberében adták ki Celebration Day címmel. 
 
Fél évszázad rockzene
 
Presztízs MagazinA Led Zeppelin mint brand azonban sosem halt meg. Bár az újjáalakulás témája a mindennapok aktualitása, de – Jimmy Page stúdiómunkáinak hála – a zenekar folyamatosan a köztudatban van. A gitáros a teljes diszkográfiát újrakeverte és kiegészítette, így minden lemez esetében valami újdonságot is kaptak a zenekar rajongói. A legendás együttes az 50. évfordulóra is tartogat meglepetést: a Led Zeppelin by Led Zeppelin című körülbelül 400 oldalas, interjúkkal, megannyi képes illusztrációval és visszaemlékezéssel készülő könyvet adják ki, melyet a három legenda közösen készített. A kiadvány előreláthatólag novemberben készül el. 
A minden idők legnagyobb rockbandájaként fémjelzett Led Zeppelint 1995-ben iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Az amerikai zenei szaksajtó egyik jeles alakja, a Rolling Stone újságírója, Mikal Gilmore lényegre törően azt írta: a Led Zeppelin a legmaradandóbb és legnagyobb teljesítmény a 20. század zenéjében.  
 
Még nincs értékelve