Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nászok ásza

Öt hagyományos és öt modern magyar sláger, amik nélkül nincs lagzi

bogath | Profimédia-Red Dot-archív | 2020.01.15. |
lagzi, sláger
Nászok ásza
Aki járt már lakodalomban, az kapásból fel tud sorolni néhány számot, ami biztosan szerepelt a partimixben. Mi most két kategóriába sorolva mutatjuk be a legikonikusabb lagzizenéket: a hagyományos vonalban az örök klasszikusokat, a modernben pedig azokat, melyek az utóbbi években kerültek fel az esküvői toplistákra.
A hagyományos vonal
 
Hungária – Limbó láz
Ha a testnevelésórán nem tanulta meg az ember, hogyan kell lemenni hídba, akkor a Kádár-korszakot csipetnyi Amerikával és rock&roll-lal megfűszerező Fenyő Miklós és a Limbó láz jó ösztönzőerő hozzá, főleg egy lagziban, némi bátorságszérum legurítása után. Amikor elhangzik, hogy „Gyerünk, gyerünk, indul a hathengeres limbó hintó”, a szemed sarkából már biztosan látod, ahogy egy túlbuzgó nagynéni sikoltozva-ugrándozva szalad a pincérekhez, hogy elkérjen egy partvist, ami alatt aztán megindulhat a vég nélküli limbózás. Csak vigyázni kell, mert könnyen lebillen a limbóléc, húzd be a hasad, mert hozzáérsz!
 
Demjén Ferenc – Szerelemvonat
Minden lakodalomban vannak azok az egy helyben ülő vendégek, akik úgy tartják távol magukat a táncparkettől, mint jól nevelt gyerekek a hírhedt cukros bácsitól. Aztán előbb-utóbb felhangzik a hangszórókból Demjén Ferenc meg az ő Szerelemvonata, amiből, ugye, nincs kiszállás. Kevés olyan lagzi van, amelyen a hangulat nem a vonatozással tetőzik az imádott Rózsi örökzöld slágerére, a szerelvényre pedig muszáj mindenkinek felszállnia. Aztán ha véget ért a buli, az ifjú pár kettesben le is tesztelheti, hogy milyen az, amikor „a sorompó áll, és a szerelem ha beindul, nincs megállás…”
 
Lagzi Lajcsi – Eladó a menyasszony
Persze a Lakodalom van a mi utcánkban, a Kék a szeme és a Hosszú fekete haj is kitörölhetetlen a legtöbb esküvői buli repertoárjából (sajnos), de mi itt most csak egy számot adunk be a nagy best of mulatós albumról, az Eladó a menyasszonyt. Ezalatt általában a násznép esélyt kap arra az ifjú ara megtáncoltatásával, hogy beszálljon a buli költségvetésébe – igen, azért írták a meghívóra, hogy ne hozz turmixgépet, mert az árát itt kellene virítani… Mondjuk a szám szövegét időszerű lenne aktualizálni, mert ha 500-ért eladó a menyasszony, akkor két napig is táncolhat szegény, mire összejön a lagzi ára.
 
Presztízs MagazinEdda – A Kör
Ott, ahol egy férfitársaság kellőképpen beitalozva összeverődik, előbb-utóbb mindig lesz egy részeg nagybácsi, aki addig nem nyugszik, amíg fel nem csendül ez az igazi magyar rockklasszikus. Ugyan az nem derül ki a dalból, hogy pontosan kik azok a rosszak, akik éles késsel a főhősre vadásznak, és az sem egészen világos, hogy ez tematikájában hogyan illeszkedik egy lakodalomhoz, de két dolog biztos: 1. üvöltve a szöveget a kisfiúk is tökösnek érezhetik magukat, 2. van benne valami férfi-összetartozás feeling, úgyhogy a haverok a vőlegénnyel egy körbe összekapaszkodva tuti jót dülöngélnek a számra.
 
Presztízs MagazinBikini – Ki visz majd haza
Nincs olyan péntek vagy szombat este, hogy a sarki kocsmában valaki ne táplálja be a zenegépbe a Bikini slágerét, amely amúgy eléggé sötét hangulatú, hiszen a bánatot fojtják alkoholba benne, de kellő mennyiségű pia után már csak a refrén marad meg az emberben. „Ma éjjel nem hat rám a józanság szava. Részegen ki visz majd haza?” Egy lagzi esetében remélhetőleg a hazajutás senkinek sem okoz problémát, mert van szállás a közelben, vagy legalább egy absztinens vendég, aki vezetni is tud. Ettől még éjjel kettő után tuti felcsendül a Bikini-dal, amire ha táncolni nem is lehet egy jót, de teli torokból üvölteni mindenképpen. Legalább a refrént.
 
A modern vonal
 
Presztízs MagazinKowalsky meg a Vega – Amilyen hülye vagy, én úgy szeretlek
Természetes, hogy az idő múlásával kéz a kézben a zenei ízlés is változik, így a mai fiatalok közül már nem mindenki akar a hagyományos mulatós zenékre bulizni a saját esküvőjén. A modernebb vonal egyik legnépszerűbb slágere a Kowalsky meg a Vega őszinte szerelmi vallomása, miszerint a hülyeségeivel együtt is lehet szeretni a másikat. Végül is pont erről szól egy házasság, nem? Jóban, rosszban… Plusz még egy olyan tanácsot is kaphat az ifjú pár a dalból, aminek megfogadásával megspórolható a költséges párterápia: „A baj mindig múló állapot, nem kell folyton keresni!”
 
Presztízs MagazinKelemen Kabátban – Maradjatok Gyerekek feat. Eckü
Bár általában egy ember életében pont az esküvő a Rubicon, amelyet átlépve igazán felnőttnek érezheti magát (a gyűrűnek tényleg van egy ilyen varázsa), de a Kelemen Kabátban épp ennek az ellenkezőjét mondja: maradjatok gyerekek! A nagy magyar nyári slágerek toplistáján ez a szám taszította le a trónról az UFO együttes Nyár van című fülbemászó dalát, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi húszas-harmincas, tehát potenciálisan házasság előtt álló korosztály biztosan kívülről fújja. Egy esküvőn pedig jólesik nosztalgiázni, és főleg bizonygatni, hogy gyűrű ide vagy oda, ettől még maradhatunk gyerekek.
 
Presztízs MagazinWellhello – Rakpart
Fluor Tomi kijárta az óvodát, és már nem legózik (ugye mindenki emlékszik még a Két kicsi Legóra?), ellenben a Wellhello tagjaként igazi felnőttes zenét alkot, amelynek 2019-ben egy esküvőn is méltán helye van. A Rakpart az együttes egyik leghíresebb száma, amely ráadásul megmutatja a srácok romantikus oldalát. „Ha tudnám, hány kép fér még bele a nyárba, Veled maradnék minden egyes villanásra” – fogalmaznak költőien a dalban, amely ráadásul a #sohavégetnemérős című albumukon jelent meg. Egy házasságnak is ilyennek kell lennie: soha véget nem érősnek.
 
Presztízs MagazinFollow The Flow – Nem tudja senki
Nem tudja senki, hogy honnan jött, de tény: 2018-ban a Follow The Flow a semmiből érkezve letarolta az egész magyar zenei ipart a mindent vivő dalával. Magyar YouTube-nézettségi csúcsot döntöttek, ma már 45 millió megtekintés felett járnak, és töretlenül népszerűek. Ami a globális zenei piacon a Despacito volt, az idehaza a Nem tudja senki, amely teljes generációkat hódított meg, így bár a szövegének nem sok köze van az esküvői témakörhöz, de egy lakodalomban még sokáig megtelik majd miatta a tánctér.
 
Presztízs MagazinOcho Macho – Jó nekem
A szombathelyi zenekar azt a szívfacsaró állapotot énekelte meg, amikor az ember elhagyatottnak érzi magát, amikor nem rezeg már benne semmi sem, amikor próbálja meggyőzni magát arról, hogy minden rendben van, de közben érzi, hogy közel sincsen. Szerelmi bánat, honvágy vagy csak rossz napok – mindannyian ismerjük a hangulatot, amit az Ocho Macho tökéletesen eltalált mind szövegben, mind dallamban. Talán ezért is lett ez a szám a fiatalabb generációk egyik kedvence. S hogy mi keresnivalója egy alapvetően vidám lagziban? Lassúzz rá a megfelelő partnerrel, és garantált, hogy két szív összedobbanva mondja: jó nekem!
 
Még nincs értékelve