Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Négy szubdoksi a magyar zenei rétegigazság

Phillip Jeffries | ifj. Nagy György-archív | 2021.03.19. |
Négy szubdoksi a magyar zenei rétegigazság
Koltay Anna és Turán Eszter Budapest Underground dokumentumfilm-sorozatuk révén immáron negyedjére vetették bele magukat a szerteágazó, leginkább a fővárosunkat megmozgató zenei szubkultúrák terébe, ezúttal a vaskos hazai múltra visszatekintő rockszínteret megcélozva. A lányok lelkiismeretes elszántságát mi sem jelzi jobban, mint hogy szakítva eddigi rendszerükkel ezúttal dupla hosszúságú játékidőben kapjuk az idei Underground-adagunkat. Amennyire nehéz meghatározni egy rétegkultúra életét feltáró dokumentumfilm célközönségét, annyira könnyű az elbaltázott mértékekkel két szék között a földre esni. Az ilyen feladatokhoz határozottan nagy szakértelem és mértékletesség szükségeltetik, és elmondható, hogy az alkotók előző filmjeikkel igen jól balanszíroztak a végletek között – de vajon most is sikerült a bravúr?
A Budapest Undergroundok általában dokumentumfilmként vannak emlegetve, holott voltaképpen sokkal jobban megfelelnének egy buldózer tempójával haladó, kellemesen zanzásított, retrospektív konyhafilozófiai előadás elvárásainak, elfeledett korok zenészeinek tolmácsolásában. A Rocknál sincs ez másképp, sőt, a legújabb epizód alatt bármikor ránk törhetnek egymásra licitáló, teljesen random közös sztorizgatások az aktuálisan vásznon lévő szereplőgárdával, MTV Cribs-szerű bezárt kocsmák körbevezető túrái, vagy éppen spontán zenélgetések – nincsenek tabuk és formai megkötések, csak a rockzene szeretetének folytonos áramlása, több mint két és fél órán keresztül. Hiába a hosszúra nyúlt játékidő, a lendület egészen a stáblistáig tart, sosem látszik megszűnni.
 
Presztízs MagazinKár lenne szó nélkül hagyni a produkció kiemelkedő vágását és zenei szerkesztését. A film során felcsendülő lazábbnál lazább összekötő riffek tökéletesen képviselik a témának választott muzsika időtlenségét. Mondhatni, hogy az extravagancia egyfajta főszereplője Magyarország rocktörténelmének, jelentősége pedig bőven túlmutat önmagán, és ez ki is ütközik Anna és Eszter alkotásában. Az alkotók részéről érződik, hogy ezúttal minden szuszt kipréseltek a témából, azonban szerencsére ez csak néhol hat zavaróan: a színes-szagos zenevilág képes elfedni pár bakit – de ha jobban belegondol az ember, nehéz ebben a témában olyat mondani, amit az elmúlt 30-40 évben ne fejtett volna már meg valaki. A BP Underground: Rock nem újszerű történetmeséléssel vagy felesleges parasztvakítással akarja eladni magát. Valós drámát, emberi sorsokat és alkotói folyamatokat mutat be, ahol a rock csupán háttérzene. Akár egy koncert, egy percig sem áll le, folyamatosan pörög, ha kell, kiszól a közönségnek, de csak, hogy az magához térjen és folytassa vele a bulit. Persze ha belegondol az ember, teljesen indokolható ez a szemérmetlen narratív megoldás, hiszen hogyan kellene bemutatni a hazai rock történetének alakulását, ha nem emberi oldalról?
 
Nem ámít, nem szépít, nem köntörfalaz: a rendező csajok és a filmben szereplő művészek hiteles szókimondása nem, hogy doksitól, de úgy általában mint filmtől meglepően, újszerűen hat. Minden egyes porcikáját megmozgatja a nézőnek, hogy az utolsó réteg gátlást is levetkőzzük a játékidő végére, emellett azonban a történetvezetése szinte egy percig sem silányul „tévés” szintre, ami valljuk be, nagy szó. Ugyan a járványnak „köszönhetően” maga a premier zártkörűen zajlott, egyrészt biztosan lesznek nyílt vetítések, másrészt a televíziós megjelenésnek hála – és az otthon mozizni szeretők szerencséjére – a film remélhetőleg hamarosan bárki számára elérhetővé válik majd kisképernyőn. Nem csak a zenei anyagok kedvelőinek ajánlott darab, bátran kijelenthető, hogy néhány apró hibája ellenére – a készítők mérhetetlen szeretetének köszönhetően, akik le sem tagadhatnák milyen tisztelettel és lelkesedéssel adták bele a szívüket-lelküket ebbe a projektbe – egy bájos, látványos, magával ragadó alkotást nézhetünk meg a mozikban. 
 
BP Underground: Rock, magyar dokumentumfilm, 160 perc, 2020
Még nincs értékelve