Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem felejti, honnan érkezett

Mező Misi: ég és anyaföld

Szurmai János | ifj. Nagy György | 2019.04.28. |
Mező Misi
Nem felejti, honnan érkezett
Egyet fizet, hármat vihet. Most majd egyesek azzal vádolnak, hogy ez csak marketing, s a várt portré helyett azért készítek inkább három másik képet, mert nem tudom megfogalmazni azt az egyetlen, igazi és erős gondolatot, aminek ismeretében már könnyű kézzel festhetném meg Mező Misi arcképét. Az ilyen, kákán is csomót kereső embereknek, akiknek semmi sem jó, csak azt tudom mondani: várjuk ki a végét…
Az első legyen: tájkép.
És legyen rajta a Kettős-Körös és a Sebes-Körös, és egy kis falu is, közel ahhoz a helyhez, ahol a két folyó összeszalad: Doboz.
Ez Misi gyermekkorának színhelye. Nemrég olvastam egy elméletet, nekem sok mindent megmagyarázott. Arról szólt, hogy az időt nem egyenesen érzékeljük, hanem mindig a teljes életünk hosszához viszonyítva. Emlékezünk, milyen sokáig voltunk, mondjuk, kisiskolások, milyen hosszúak voltak a nyarak, minden milyen lassan telt. Ez azért van, mert egy kisgyermek például a hatodik évét úgy éli át, mint az egész életének az egyhatodát. Aztán a huszadik már csak az egyhuszada, a harmincadik a harmincada, minden egyre rövidül, a többi szinte csak egy villanás…
De a gyerekkor mindig olyan hosszú és lassan áradó.
A képen éppen nyár közepe van,
 
egy kombájn zakatol a sűrű kalászok között.
 
Presztízs MagazinMisi édesapja vezeti.
Nagy szerepet játszik az életükben ez a gép. Misi ekkor tízéves, és sokakkal ellentétben pontosan tudja a választ arra a kérdésre: mi leszel, ha nagy leszel?
– Ha becsuktam a szemem, ott láttam magam a színpadon, ahogy énekelek, és az emberek örülnek és megtapsolnak. Egészen pontosan tudtam, hogy zenész akarok lenni – meséli. – Soha nem jártam zeneiskolába, inkább másokat néztem, ahogy játszanak, figyeltem, hogy fogják le a húrokat, aztán siettem haza, hogy én is megpróbáljam. Első hangszerem egy régi, ócska, csehszlovák játékgitár volt, sokáig csak ezen gyakoroltam. De a szüleim mindenben támogattak, komolyan vették az álmaimat. Egyszer édesapám megnyert egy kombájnos versenyt. Húszezer forint volt a fődíj, az akkor hatalmas pénznek számított… és ő elment, és vett belőle nekem egy csodálatos, új gitárt… egész Dobozon, sőt, a környéken sem volt senkinek hozzá fogható!”
Milyen messzire lehet repülni a szülői szeretet szárnyain!
A második legyen: életkép.
Sok-sok évvel később. Elrohantak a gimnázium évei, amik már Gyulán teltek, ebben a számára mindmáig oly fontos városban. Itt alakította első zenekarait, a Három Amigót és a La bombát, de közben játszott egy, az édesapja által vezetett cigány hagyományőrző együttesben is. És innen indult aztán a Magna Cum Laude, mára
 
meghódítva az egész országot,
 
de megmaradva mégis egy gyulai társaságnak. Hosszú évek munkájával futottak be. Életünk ezen a ponton össze is ért, a Vidéki sanzon 2007-ben már mindent vitt, az én filmem, az S.O.S Szerelem betétdalaként, gyönyörű volt, köszönöm!
És innen már tényleg minden felfelé ívelt. Aranylemez, Fonogram-díj, telt házas koncertek, tévéshow-k. Ezen az életképen Mező Misi éppen a Dal 2019-ben zsűriz. A szerep egyáltalán nem idegen neki, ez már a második évada, de előtte volt ő a The Voice egyik mestere és a Rising Star zsűritagja is. Az előbbiben Malek Andrea, Caramel és Somló Tamás társaságában szerepelt. Micsoda névsor! Mező Misi befutott.
– A Dalban zsűrizni mégis egészen más – avat be. – Itt ugyanis kollégákkal, pályatársakkal állunk szemben, nem pedig kezdő fiatalokkal, akiknek kis túlzással azt mond az ember, amit akar. Vigyázni kell a véleményünk megformálásával, hogy igazat mondjunk, de semmiképp sem bántót, csak olyat, amit előre visz. Az egészben számomra az a legfontosabb, hogy sikerült szélesebbre nyitnunk az ajtót. Idén négyszáznál is több nevezés érkezett, köztük pop, rock, népzenei ihletésű és még sok minden más. Ugyanakkor el is kell vonatkoztatnunk attól, melyikünk mit szeret, műfajtól függően kell megítélnünk és megkeresnünk az igazán jót és igényeset. Úgy, hogy mindeközben nincs recept, egyszerűen nincs olyan, mi jó az Eurovízióra, és mi nem. Ha az elmúlt éveket nézem: a portugál fiú győzelme nekem sokat jelentett, na, az igazi muzsika volt. A többieké már nem annyira. Na, erre mondom, hogy nincs recept…
Misi közben Pestre költözött, családos ember, három gyermek apja. Egy kertvárosi részen élnek, jó ez a csend, különösen annak, aki lelkében mindig megmarad vidéki embernek. Sokan furcsán nézik, amikor a gyerekeivel
 
megjelenik a játszótéren, és nekiáll gereblyézni,
 
a területet rendezgetni… – Pedig engem ez kapcsol ki, jól esik, nem szoktam hozzá én a tétlenséghez – magyarázza.
Fény és csend egyszerre él benne. Sokan szeretik, és nagyon szereti a közvetlen környezetét, a családját.
Presztízs MagazinA harmadik legyen: egy ikon.
Mező Misi befogadta az életébe Istent. Megtért. Egy ilyen döntés a legszemélyesebb ügy, ezért aztán a miértről és a hogyanról beszéljen kizárólag ő maga.
– Szegény családban nőttem fel, tizenhat évesen úgy döntöttem, a magam lábára állok, elköltöztem otthonról. Bár kevesebbet találkoztunk, teljesen jó volt a viszonyom a szüleimmel. Aztán Édesanyám hosszasan betegeskedni kezdett. Egy alkalommal, bár odahaza jártam, elmulasztottam meglátogatni, a próba után indultam Pestre, gondoltam, pár nap múlva úgyis jövünk a feleségemmel... Másnapra pedig édesanyám meghalt. Életem mélypontjára értem, nagyon sokáig őrlődtem, gyötrődtem. Aztán úgy másfél-két év múlva egy reggel fölkeltem és a tükörbe néztem. Azt kérdeztem magamtól: biztos, hogy Édesanyám ezt a képet szeretné látni? Megtaláltam Istent, az ő segítségével jutottam túl mindenen és bocsátottam meg magamnak.
Misi ma már végzett teológus, nemrég fejezte be a főiskolát. Úgy gondolta, megtért, keresztény emberként kötelessége minél többet megtudni Istenről és az Evangéliumról, minél jobban megérteni a Bibliát. Szakdolgozatát a szabadító kegyelemről írta, aminek részeként interjúkat készített számára fontos emberekkel, Pajor Tamással, Szikora Róberttel, Bolyki Balázzsal. Missziós munkáját Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője inspirálta, az ő barátsága és támogatása mutatta az utat a kezdeti lépésekhez.
Mit láttunk a három képen? A gyerekkor reményeit, a sikeres zenész életszeretetét, a megtért ember hitét.
Remény, szeretet, hit.
Hit, remény, szeretet.
Mező Misi portréjának erős, mindent meghatározó vonásai.
 
 
 
Presztízs MagazinFontossági sorrend
„Fejben folyamatosan tervezek”
 
Kedvencek listája.
Mező Misit arra kértük, állítsa össze a szívének legkedvesebb dolgok listáját!
Első tétel: zenekarok.
Kommentárja: „…rengeteg zenét szeretek, nehéz a választás. Most a külföldieket sorolom.”
 
1. The Beatles
2. Simply Red
3. The National
4. Eric Clapton
5. AC/DC
 
A következő legyen az általa legjobban tisztelt személyek listája!
1. Édesapám
2. Közeli barátaim
3. Martin Luther King
4. Gandhi
5. John Lennon
 
Egy kicsit az ellenkezőjére fordítva: miket tart a legellenszenvesebb emberi tulajdonságoknak?
1. Irigység.
2. Rosszindulat.
3. Képmutatás.
4. Érzéketlenség.
5. Hazugság.
 
Nézzünk a jövőbe! Melyek Mező Misi legfontosabb tervei? Mik szerepelnek vágyai listáján?
Kommentár: „Fejben folyamatosan tervezek”. 
Lista:
1. Házépítés befejezése.
2. Rengeteg utazás: Kína, Brazília, Alaszka, Izland…
3. Egy öreg Ford Mustang gazdája lenni.
4. Egy saját stúdiót építeni, ahol a barátaimmal nyugodtan rögzítjük a saját dalainkat.
 
 
Végezetül: mik a kedvenc könyvei, amik a legjobban inspirálják?
 
„Nem falom a könyveket, mostanában leginkább az életrajzokat olvasom. Szörényi Levente könyvét most kezdtem el, akárcsak Eric Claptonét. De minden inspirációmat egyetlen könyvből merítem: a Szent Bibliából.
 
 
 
Presztízs MagazinKara Misa – líra és basszus
 
Akár egy irodalomtankönyvben is lehetne feladat: Mutassa be a költői eszközöket három példával!
 
A költő a megszemélyesítést alkalmazza a Te légy most! című művében.
„S a pitypangokról lefújt ejtőernyősök
Ők a mi katonáink, ó az igazi hősök!”
 
Játékos rímre a legjobb példát a Vidéki sanzonból vehetjük:
„De láttatok-e már oly gyönyörű bájt,
mit nem okozhat öt gigabájt.
Neked öt gigabájt, nekem öt libamáj,
jaj a szívem úgy nagyon fáj.”
 
Sűrített költői képet pedig a Mit ér? című művében találunk:
„Mit ér a csók az ablakon át?”
 
A Magna Cum Laude alapító tagja, Mező Misi mellett Szabó Tibor (gitár) egyben a csapat zeneszerzője is. Ebben a pozícióban Mező Misi is dolgozik, de a saját bevallása szerint ő inkább hangulatokat komponál. A szövegírás a másik alapító társra: Kara Misára (basszusgitár) tartozik. Róla Misi azt tartja: „Állítom, hogy az egyik legjobb szövegíró az országban”.
 
Én meg állítom, hogy nem túlzás a legjobbnak tartani! A fenti idézeteket részben persze viccnek szántam, de azt komolyan gondolom, hogy Kara Misa igazi költő. Személy szerint allergiás vagyok a rossz versekre (azt tudták, hogy Magyarország a világon az első az egy főre jutó költők számában?), épp ezért szánom súlyos kijelentésnek: a Magna Cum Laude sikerei részben Kara Misa valódi költői ihletettségű szövegeinek is köszönhetők. Egyszerre okos, intelligens, mégis könnyed, egyszerre szól mély érzésekről, mégis játékos.
 
A könnyű műfajban talán épp ez a legnehezebb: valóban könnyednek lenni!
 
 
 
Presztízs MagazinEgészségünkre!
 
Misi a legújabban arra készül, hogy elvégzi a sommelier-iskolát. Vajon mik a kedvenc borai, és miket ajánl most nekünk magazinolvasáshoz? Íme, a lista.
 
1. Szepsy – Tokaji Nyulászó Cuvée (2015)
2. Bock – Capella (2007)
3. St. Andrea – A Kutyafáját (2015)
4. Konyári – Alfa és Omega (2012)
5. Sabar Borház – Badacsonyi Olaszrizling (2012)
 
Na, ebben egyetértünk! Szívem mélyén hegyaljai embernek (is) tartom magam. Szepsy cuvée-jében egyszerre található meg minden, a területen termő fajta: furmint, muskotály és hárslevelű – a legfinomabb egyensúlyban.
 
 
 
Áttörés sanzonnal
 
Az eddigiekben sok szó esett már érzésekről, költészetről, meg ilyesmiről. Jöjjön most pár szigorú tény.
 
A MCL megalakulásának éve: 1999.
Műfaj: pop, rock, funk.
Tagok: Mező Mihály (ének), Szabó Tibor (gitár), Kara Mihály (basszusgitár), Lesták Marci (billentyű), Török Máté (dob).
 
Lemezek: Hangolj át! (2003), Minden állomás (2006), Magnatofon (2007), 999 (2009), Jubileum (2009), Csak ülünk és zenélünk (2010), Belső égés (2011), Köszönet (2014).
 
A Magna Cum Laude első klipje a Hangolj át volt, ez 2003-ban jelent meg. A nagy áttörést a Vidéki sanzon jelentette, többen a korszak egyik legjelentősebb dalának tartják, érdekes, hogy már 1999-ben elkészült. A slágerlisták első helyéig a Főnököm című számukkal jutottak. Igen népszerű a Pálinka dal és a Volna-e kedved megöregedni énvelem, ami szintén az első húsz közé jutott a listákon.
 
 
Stylist: Rácz Barbara
Smink: Kátai-Pál Edina
Haj: Kollár Zsolt
Ruhák: Zara
 
A cikk  Pannon Presztízs 16/2-es számában jelent meg.
Még nincs értékelve